Данни от космическия апарат "Касини" разкриха, че пръстените на Сатурн са се образували сравнително късно в историята на Слънчевата система. Те са на не повече от 100 млн. години и са се формирали по времето, когато Земята е била обитавана от динозаврите, се казва в доклад, публикуван в списание Science.

Учени от университета "Сапиенца" в Рим изчислиха масата на пръстените на базата на гравитационните измервания на планетата, направени от "Касини".

Диаметърът на пръстена е около 282 000 километра. Пръстените се състоят от 99 процента лед и 1 процент силикатни частици от междупланетните отломки. Те светят доста ярко, което според италианските учени доказва, че са млади образувания. Масата на пръстени се оказа 45% по-малка от досегашните изчисления.

Всичко това означава, че учените от NASA сега смятат, че продължителността на един ден на Сатурн е само 10 часа, 33 минути и 38 секунди.

Изчисляването на всичко това очевидно изисква много математика. Ето още нещо просто за забавление: един ден на Сатурн е 44% от продължителността на един ден на Земята. Последното означава, че голямата планета наистина се върти бързо.

До този момент научната общност беше разделена по въпроса за възрастта на пръстените на Сатурн. Част от астрономите смятаха, че те са се формирали заедно с планетата преди около 4.5 млрд. години. Други обаче твърдяха, че са далеч по-млад феномен, който се е появил, след като някоя от луните на гиганта се е сблъскала с комета.

"Касини" беше изстрелян през 1997 година. Седем години по-късно той навлезе в орбитата на Сатурн. Преди две години мисията на апарата завърши - с контролираното му изгаряне в атмосферата на 6-ата планета от Слънчевата система.

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards