От доста години NASA изследва повърхността на Марс с всъдеходи, както и със сателити. Проблемът обаче е, че всъдеходите са прекалено бавни, а сателитите са прекалено далеч, за да ви дадат добра картина. С цел по подробно изследване на Червената планета от нейната рядка атмосфера, сега NASA тества нов хеликоптер.

Олекотената машина, която тежи само 2 кг., току що премина тестове за полет и очаква финално одобрение за използване на Марс. Най-голямото предизвикателство пред хеликоптера е да докаже, че може да работи в неблагоприятната атмосфера на Марс, където температурите падат до изключително ниски стойности. За целите на теста NASA постави хеликоптера във вакуумна камера с условия, пресъздаващи атмосферата на Марс. Летящата машина се справя без проблем с тестовете. На Марс хеликоптера трябва да изпълнява полети с продължителност 90 секунди, а инженерите успешно са постигнали над 75 минути летателно време.

Тестовете трябва да приключат преди февруари 2021 г., когато машината трябва да потегли към Марс, скрита под корпуса на всъдехода Mars 2020. Там, след няколко месеца на планетата, хеликоптерът ще бъде активиран от екипа на NASA.

Тагове: