Учените са решили да възкресят древни "зомби" вируси, открити във вечната замръзналост на Сибир, в опит да предотвратят една от най-страшните вероятности, свързани с изменението на климата.

Както съобщава CNN, този опит се провежда от френския изследовател в областта на медицината и геномиката Жан-Мишел Клавери, който проверява дали намереният от него 48 500-годишен "зомби" вирус може да бъде активиран отново, когато климатичните промени доведат до разтопяване на околната среда.

Клавери, който е почетен професор в Медицинския факултет на Университета в Екс-Марсилия, прекарва години в изучаване на така наречените от него "гигантски" вируси, които могат да се видят с обикновени микроскопи, а не с такива, с които виждаме тези, с които сме свикнали днес.

Тъй като изменението на климата води до безпрецедентно топене на вечната ледена покривка, учени като Клавери се опасяват, че може да се стигне до "преливане", при което вируси като седемте, които той е открил, да сменят гостоприемниците си. Същевременно рискът за хората не е непременно нулев, въпреки че изследователите все още не знаят дали тези вируси могат технически да заразят хората, камо ли да ги разболеят.

"Не трябва да забравяте, че имунната ни защита се е развила в тесен контакт с микробиологичната среда", казва пред CNN Биргита Евенгард, професор в университета Умеа в Швеция, която не е участвала в изследването.

"Ако във вечния лед е скрит вирус, с който не сме били в контакт в продължение на хиляди години, може да се окаже, че имунната ни защита не е достатъчна", каза тя. "Правилно е да се съобразяваме със ситуацията и да бъдем проактивни, а не само реактивни. А начинът да се борим със страха е да имаме знания."

Досега Клавери два пъти е успяла да съживи вируси, запазени в лед, първо през 2014 г., когато с екипа си размразили 30 000-годишен вечно замръзнал вирус и наблюдавали как той заразява едноклетъчна амеба, и отново през 2015 г., когато изолирали друг тип вирус, който заразява амеба. В последното си проучване, публикувано миналия месец в списание Viruses, Клавери и екипът му подробно описват откриването на пет допълнителни щама, най-старият от които е на 48 500 години, които са в състояние да инфектират амеби - и той е загрижен за това какво могат да представляват тези открития за хората и животните.

"Разглеждаме тези вируси, заразяващи амеби, като заместители на всички други възможни вируси, които могат да се намират във вечния лед", казва френският учен пред CNN. "Виждаме следи от много, много, много други вируси, така че знаем, че те са там."

За да бъдем ясни, Клавери признава, че той и екипът му "не знаят със сигурност" дали другите вируси, отзвучали в досегашните му изследвания, са все още живи, но това все още го кара да се замисли.

"Нашето разсъждение е, че ако вирусите на амебата са все още живи", обяснява той, няма причина другите вируси да не са все още живи и да не могат да заразяват собствените си гостоприемници."

Колкото и да е плашеща тази перспектива, тя представлява само още един потенциален резултат от неконтролируемите сценарии на Страшния съд, пред които сме изправени с бързо променящия се климат.

Снимка: Unsplash

Виж още: Хакери използваха 30 000 компютъра за рекордна зловредна атака