Огромен динозавър с муцуна на крокодил и бодлив гръб, който бродил из днешна Англия преди около 125 милиона години, е едно от най-големите хищни животни, дебнели някога в Европа.

Палеонтолозите откриха останките на този гигант на остров Уайт край южния бряг на Англия. Изследователите нарекоха новооткрития вид спинозавър от Бялата скала по тебеширения геоложки слой, намиращ се на острова, където е открит. Тъй като учените са открили само парчета вкаменелости, животното все още не е получило официално научно име.

Фрагментите са най-младите вкаменелости на спинозавър, откривани някога в Обединеното кралство, според ново проучване, публикувано на 9 юни. Спинозаврите са били двукраки месоядни динозаври с черепи, подобни на крокодили, тънки шии и здрави крайници. Те са живели през периода креда (преди 145 милиона до 66 милиона години). Новият вид е близък роднина на по-стария, потенциално земноводен спинозавър, който е по-голям от Tyrannosaurus rex и има голям сплескан гребен, простиращ се по гърба му.

Спинозаврите са донякъде мистериозни, тъй като са открити малко вкаменелости от групата. Учените подозират, че съществата са ловували в езера, реки и лагуни, но как са залавяли своята плячка, е предмет на дебат. Някои палеонтолози предполагат, че спинозаврите активно плуват след плячката си, като се задвижват, размахвайки големите си опашки, както правят съвременните крокодили. Други експерти предполагат, че чудовищата са се държали по-скоро като чапли, газещи по лагуните и потапящи дългите си челюсти във водата, за да грабнат риба. Така или иначе съществата са били огромни, а новооткритият спинозавър от Бялата скала е сред най-големите.

„Това е огромно животно, надхвърлящо 10 м дължина и съдейки по някои от измеренията, [то] вероятно представлява най-големият хищен динозавър, откриван някога в Европа“, казва в изявление водещият автор на изследването Крис Баркър, палеонтолог в университета в Саутхемптън в Англия. „Просто е жалко, че това се знае само от толкова оскъден материал.“

Изследователите разкриха вкаменелостите на древното чудовище, включително гигантски тазови и опашни прешлени, в скалите близо до Комптън Чайн: геоложка характеристика по югозападния бряг на остров Уайт. Вкаменелостите са били запазени в скалиста структура, известна като формация Vectis, която е започнала да се образува преди 125 милиона години, когато отлаганията от покачването на морското равнище са навлезли в мястото на сладководна крайбрежна лагуна. Именно сред тези лагуни и пясъчни равнини спинозавърът от Бялата скала броди в търсене на плячка, съобщават авторите на изследването.

Това не е първият спинозавър, който тези изследователи откриват на остров Уайт. През 2021 г. екипът описва два нови вида спинозаври - „ловецът на брега на реката“ Riparovenator milnerae и „адската чапла“ Ceratosuchops inferodios. Те са по-малки от техния братовчед, спинозавъра от Бялата скала, достигайки дължина около 9 метра. С тези три открития броят на спинозаврите, открити в Обединеното кралство, нараства до четири - последният вид е ужасяващият със своите дълги нокти Baryonyx.

Снимка: Anthony Hutchings

Виж още: Нов биомаркер ни ориентира за телесната температура на динозаврите