Doritos е популярна марка чипс за милиони по света. Сега учените са установили, че една от съставките на вкусния чипс тортия с форма на триъгълник има суперсила - тя може да направи кожата на мишките прозрачна.

В броя на списание Science от 6 септември изследователите от Станфордския университет подробно описват как са успели да видят през кожата на живи мишки, като са приложили смес от вода и тартразин - яркожълто-оранжев хранителен оцветител, използван в Doritos и други храни, лекарства и козметика.

Експериментите са породени от търсенето на по-добри методи за виждане на тъкани и органи в тялото. Изследователите избират тартразин, тъй като молекулите на оцветителя абсорбират синята и ултравиолетовата светлина, което улеснява преминаването на светлината през кожата на мишките.

„За тези, които разбират фундаменталната физика зад това, то има смисъл; но ако не сте запознати с нея, изглежда като магически трик“, казва Зихао У, водещ автор на изследването, който сега е доцент по физика в Тексаския университет в Далас, в описание на изследването на уебсайта на университета.

След като тестват боята върху проби от миши тъкани и сурови пилешки гърди, изследователите втриват разтвора на боята и водата върху черепите и коремите на мишките. Тъй като багрилото се абсорбирало, в рамките на няколко минути те могли да видят „кожата, мускулите и съединителните тъкани прозрачни при живите гризачи“, пишат изследователите в статията в списанието.

След като изследователите отмиват боята, мишките губят прозрачността си и боята се отделя чрез урината, твърди описанието на изследването в сайта на университета. „Важно е багрилото да е биосъвместимо - да е безопасно за живите организми“, казва У. „Освен това то е много евтино и ефикасно; не ни е необходимо много от него, за да работи“.

Подходът обаче няма да ни даде прословутата шапка невидимка. Това се дължи на факта, че човешката кожа е около 10 пъти по-дебела от тази на мишката и не е сигурно колко от багрилото - или как ще бъде приложено - е необходимо, за да действа при хората.

Изследователите планират да продължат да проучват този въпрос и да експериментират с други вещества, които биха могли да превъзхождат тартразина.

„Оптично оборудване като микроскопа не се използва директно за изследване на живи хора или животни, защото светлината не може да премине през жива тъкан“, каза Оу. „Но сега, когато можем да направим тъканта прозрачна, това ще ни позволи да разгледаме по-детайлна динамика. Това ще доведе до пълна революция в съществуващите оптични изследвания в биологията.“

Снимка: Unsplash

Виж още: В изложбата "Незабравените читалища на София" книгите и спомените оживяват