Учените споделят мнението си за огромен супервулкан в САЩ, чиято активност се е повишила. Разположен в Източна Калифорния, вулканът Лонг Вали е един от едва около 20-те супервулкана в целия свят. За разлика от супергероите, които спасяват света, при супервулканите става въпрос за разрушение, тъй като терминът се отнася за вулкани, които в даден момент са изхвърлили повече от 380 кубически километра материал.

Лонг Вали се е образувал преди около 760 000 години при "суперизригване", когато гореща пепел се е утаила и се е превърнала в т.нар. калдера. Вместо планинските вулкани, които обикновено си представяме, калдерите се характеризират с разрастващи се вдлъбнатини. Калдерата на Лонг Вали е дълга 28 км, широка 18 км и дълбока приблизително 900 метра - така че не е изненадващо, че може да нанесе известни щети, ако изригне.

За щастие вулканът не е изпускал друго свръхизригване на нивото, което го е формирало, но през последните десетилетия учените са започнали да се притесняват, след като през 80-те години на миналия век в Лонг Вали се наблюдава повишаване на земетръсната активност. Изследователите са забелязали потоци и горещи извори, които изглежда се съживяват в калдерата на Лонг Вали, което може да е индикация, че нещо може да избухне под повърхността.

Обсъждайки последиците от евентуално изригване, Майкъл Поланд, геофизик от Геологическата служба на САЩ, заяви пред NBC News, че когато става въпрос за супервулкани, "първото нещо, което хората си мислят, е, че ще има изригване, което ще сложи край на цивилизацията".

Макар че изригването в Лонг Вали не би унищожило цялата цивилизация на планетата, изригването на повече от 240 кубични мили материал би било достатъчно, за да покрие 423 000 квадратни километра в Калифорния.

Въпреки че Поланд признава, че във вулкани като Лонг Вали "може да се случи мощна експлозия", "по-голямата част от тях са по-малки изригвания с по-малко експлозивни потоци лава". През 2017 г. ученият Роб Нелсън обсъди това, което той определи като "тревожни признаци за възможна вулканична активност" в Лонг Вали.

"Има улики, сочещи към предстоящо изригване, разпръснати из цялата тази долина - мястото на второто по големина експлозивно вулканично изригване в Северна Америка", каза той тогава.

За щастие тези признаци все още не са довели до изригване, а през 2023 г. ученият Еторе Бионди и неговият екип провеждат някои изследвания, за да се опитат да разберат активността на Лонг Вали.

Използвайки оптични кабели за събиране на акустични данни, изследователите установяват, че магмената камера в Лонг Вали е покрита с твърда скална структура. Макар че изригването все още не може да бъде напълно изключено, изследователите отбелязват, че структурата може да предотврати появата на големи изригвания.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сибирските еднорози са живели заедно с хората и са били много по-готини от митичните им събратя