Думата "ваканция" извиква много образи: девствени плажове, блестящи ски писти, дълги магистрали и тематични паркове. Тя не навява мисли за космически пътешествия на колосални въртящи се колела или за гледки, очертани от дългата дъга на земната повърхност - но скоро може да се случи.

След шест десетилетия космическата ера навлиза в своята търговска фаза, позволявайки на все повече частни лица да си купят пътуване извън земната атмосфера. Само през последните няколко месеца милиардерите Джеф Безос и Ричард Брансън платиха, за да пресекат или пристигнат на ръба на линията на Карман - границата между нашата атмосфера и космическото пространство. Освен че се заражда клиентела от ранга на Безос и Брансън, ерата на пълноценните пътувания за удоволствие в космоса изглежда е наближила, дори за няколкодневно бягство.

За да може да се осъществи подобно пътуване, стартиращата компания Orbital Assembly Corporation (AOC) от Сакраменто обяви плановете си да открие космически хотел до 2027 г. Първият по рода си Voyager Station ще бъде луксозен курорт, предназначен за 280 гости и 112 членове на екипажа, с ресторант, бар, концертна зала, фитнес зала и дори кино.

Ако това звучи абсурдно, Тим Алаторе, вицепрезидент на OAC и архитект на хотела, разбира скептицизма. Но той настоява, че няма да мине много време и подобни разговори ще станат нещо обичайно. "Мисля, че това ще бъде нещо нормално: денят, когато майка ти е отишла в космоса, баща ти е отишъл в космоса", казва той. "Да бъдеш астронавт вече няма да е нещо ново, защото всички са го правили."

В момента обаче идеята остава категорично фантастична - материал за най-старите мечти на човечеството. От стотици, а може би и от хиляди години, отбелязва Алаторе, идеята за пътуване в космоса е вълнувала нашите предци. Всъщност основната структура на "Вояджър" се основава на стогодишни теоретични идеи за това как да се колонизира последната граница.

Концепцията за въртящото се колело, предложена в началото на 1900 г. като начин за генериране на изкуствена гравитация, по-късно е популяризирана през 50-те години на миналия век от германския ракетен учен Вернер фон Браун (първоначално "Вояджър" е наречен в негова чест). Благодарение на центробежната сила, която създава, посетителите ще могат да се движат нормално, повече или по-малко. Или, както пише на уебсайта на ОАК: "Ние осигуряваме гравитацията."

Първоначално нивото на гравитацията му ще бъде подобно на това на Луната, около една шеста от земното. Това е приблизително един оборот и половина в минута. Алаторе казва, че се надяват да го завъртят до нивото на Марс (една трета от земната гравитация) и накрая да възпроизведат тежестта на нашата планета. Но тъй като изследванията за това как хората се адаптират към изкуствената гравитация са оскъдни, те искат да разберат по-добре физиологията на своите гости, преди да увеличат силата на гравитация.

След като се изстрелят от Земята, гостите ще пристигнат в център за скачване при нулева гравитация. Оттам асансьорни шахти ще ги отведат до верига от "жилищни модули", разположени по периферията на кръглата станция. Само там, в края на колелото, центробежната сила ще бъде достатъчно силна, за да задържи гостите и тяхното обкръжение здраво на земята.

Кои са тези потенциални клиенти? Все пак цената за пътуване извън този свят е все още непосилна. Оливър Дамен например е платил 28 млн. долара за място до Безос в космоса, а в исторически план това е долната граница. Засега подобни пътувания са прерогатив на изключително богатите.

Снимка: Unsplash/Orbital Assembly Corporation

Виж още: Навсякъде, където има камера, има риск: Милиарди потребители са изложени на нежелано наблюдение