Турнето на Тейлър Суифт Eras Tour счупи рекорди по посещаемост, постави началото на преврат срещу широко презираната компания Ticketmaster и наред с други постижения накара няколко американски законодатели да произнесат нейни текстове в лоши законодателни каламбури. Сега по данни на CNN Суифт може да добави още едно постижение: да предизвика трусове, равностойни на истинско земетресение. 
Според CNN по време на шоуто на Суифт през уикенда на стадион "Лумен Фийлд" в Сиатъл е регистрирана сеизмична активност, равна на продължило няколко часа земетресение с магнитуд 2.3.  
За случката разказва Джаки Каплан-Ауербах, сеизмолог и професор по геология в Western Washington University. Тя за пръв път научава за сеизмичната промяна в групата за земетресения, която модерира във Facebook. "Ако ги наложа един върху друг, те са почти идентични." 


По данни на CNN това не е първият подобен случай: през 2011 г. отново в Сиатъл тъчдаунът на бившия бек на "Сиатъл Сийхоукс" Маршон "Beast Mode" Линч предизвика възгласи и аплодисменти на нивото на земетресение с магнитуд 2.0 по Рихтер.   
Въпреки това, макар че всяко сеизмично разтърсване, предизвикано от тълпата, е впечатляващо, този трус е бил сравнително краткотраен; от друга страна, земетресението от концерта на поп дивата очевидно е продължило около десет часа. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Функцията за сигнали при земетресения в Android може да се е провалила в Турция