Една от мечтите на всички фенове на Междузвездни войни е учените да открият действителни локации в нашата Вселена, които да са доста сходни с пресъздадените в иконичната поредица. И се оказва, че това може би скоро ще стане реалност: учени са използвали нова техника, която им е позволила да идентифицират планета с две слънца. Газовият гигант Kepler-16b е на около 245 светлинни години от Земята и е приблизително с размерите на Сатурн. В действителност съществуването му е известно отдавна, но в случая е била приложена техника, която преди това не е била използвана за наблюдение на планета, обикаляща около две звезди. Дейвид Мартин, съавтор на изследването и сътрудник в катедрата по астрономия на Държавния университет в Охайо, разяснява, че става въпрос за метод на радиалната скорост, който също отдавна се използва в астрономията и включва анализиране на спектрите на светлината, произведена от звездите. Учените са събрали тези данни благодарение на телескоп, базиран във Франция, Observatoire de Haute Provence. Колебанието на данните създало нестабилна линия в спектрите на светлината и станало основа за извличането на допълнителна информация за планетата, включително нейната маса.


Според Мартин измерването на радиалната скорост е сред най-добрите инструменти, които астрономите имат за идентифициране на екзопланети или планети извън нашата Слънчева система, но е било неприложимо, когато става въпрос за планети, които обикалят около две звезди. В миналото такива планети – известни като кръгови планети – са били идентифицирани чрез наблюдение, когато една звезда минава пред другата. Този метод, известен като „транзитен метод“, идентифицира 14 такива планети, включително Kepler-16b. Мартин добавя, че „това, с което хората са се сблъскали, е, че наличието на два набора спектри от две звезди го прави наистина трудно и хората се борят да получат достатъчно прецизност, за да видят колебанията, причинени от планетата“. „И ние заобиколихме това, като направихме проучване на системи с две звезди, които обикалят една около друга, където една звезда е голяма, а една доста малка.“ Една от звездите на Kepler-16b е около две трети от масата на земното слънце, а другата е около 20% от масата. Доказването, че измерването на радиални скорости може да идентифицира планети, които обикалят около две звезди, и това е важно за астрономите по редица причини, като една от тях е, че това би ги направило добри кандидати за живот.
„Тези планети често се намират в обитаемата зона, на разстояние от звездите, където бихте очаквали да намерите течна вода“, заявява Мартин.
Kepler-16b, който е съставен предимно от газ, е малко вероятно да е такъв пример, но използването на метода на радиалната скорост може да помогне на астрономите да намерят други подобни планети.
Проучването, наречено Binaries Escorted by Orbiting Planets, или BEBOP, е създадено специално за търсене на планети като тази и е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Снимки: Shutterstock

Виж още: Руско видео показва разделянето на МКС заради напрежението на Земята