През последните години астрономите забелязаха признаци, че струите от плазмени частици, изстрелвани от свръхмасивни черни дупки, действително могат да променят посоката си с течение на времето - а ново изследване сега показва, че това явление може да се случи за шокиращо кратък период от време.

Тези струи се появяват, когато нагрят материал, падащ към черна дупка, се насочва от мощни магнитни полета към нейните полюси и се връща обратно в Космоса. Смята се, че тези енергийни лъчи играят важна роля при формирането на звездите, затова трябва да знаем как работят.

Международен екип от изследователи е разгледал 16 галактики с черни дупки в центъра им, работейки с данни, получени от рентгеновата обсерватория на НАСА „Чандра“ и мрежата VLBA (Very Long Baseline Array), управлявана от Националната радиоастрономическа обсерватория на САЩ.

Изследователите успяха да сравнят данните за радиовълните (показващи накъде са насочени струите в момента) с кухините в горещия газ около черните дупки (показващи накъде са насочени струите в миналото).

„Установихме, че около една трета от лъчите сега са насочени в напълно различни посоки от преди“, казва астрофизикът Франческо Убертози от Университета в Болоня, Италия.

„Тези черни дупки от типа Звезда на смъртта се завъртат и се насочват към нови цели, подобно на измислената космическа станция в поредицата „Междузвездни войни“.“

Около една трета от изследваните струи (30 - 38%) изглежда са променили значително курса си (с 45 градуса или повече) за период от 10 милиона години или по-малко. Това предполага, че това е сравнително често срещано явление при свръхмасивните черни дупки.

В някои случаи се наблюдават промени в посоката на движение на почти 90 градуса, а най-краткият период на промяна е само един милион години. В космически мащаб това всъщност е доста бързо пренареждане.

„Като се има предвид, че тези черни дупки вероятно са на повече от 10 милиарда години, смятаме, че голяма промяна в посоката за няколко милиона години е бърза“, казва астрофизикът Герит Шеленбергер от Центъра по астрофизика в Харвард.

„Промяната на посоката на лъчите на гигантските черни дупки за около милион години е аналогична на промяна на посоката на нов боен кораб за няколко минути.“

Тъй като тези струи затрудняват коалирането на газа и образуването на звезди, всякакви промени в ориентацията им имат важни последици за състава на заобикалящите ги галактики.

Макар че това най-вероятно означава, че се генерират по-малко звезди, няма достатъчно данни, за да се определи дали съществуващите звезди и планети могат да бъдат засегнати от лъчите на черната дупка.

Все още не е ясно какво причинява това завъртане, подобно на Звездата на смъртта, въпреки че изследователите имат някои идеи и много различни фактори биха могли да теглят струите в различни посоки. По-нататъшните изследвания трябва да помогнат да се установи какво се случва.

Снимка: Unsplash/NASA/CXC/Univ. of Bologna/F. Ubertosi/NSF/NRAO/VLBA/Univ. of Hawaii/Pan-STARRS/SAO/N. Wolk

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви