Изследователи са открили нещо, което наричат "космическа грешка" в гравитацията, която може да помогне за обяснението на странното поведение на Вселената в космически мащаб.

Както е описано в нова статия, публикувана в Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, екипът от Университета на Ватерло и Университета на Британска Колумбия в Канада изказва мнение, че Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн може да не е достатъчна, за да обясни ускоряващото се разширяване на Вселената.

Моделът на гравитацията на Айнщайн "е от съществено значение за всичко - от теорията за Големия взрив до фотографирането на черни дупки", казва водещият автор и дипломант по математическа физика от Уотърлу Робин Уен в изявление за изследването. "Но когато се опитваме да разберем гравитацията в космически мащаб, в мащаба на галактическите купове и отвъд тях, се сблъскваме с очевидни несъответствия с предсказанията на Общата теория на относителността."

"Сякаш самата гравитация престава да съответства напълно на теорията на Айнщайн", добавя той. "Наричаме това несъответствие "космическа грешка": гравитацията става с около един процент по-слаба, когато става дума за разстояния от милиарди светлинни години".

В отговор на това екипът предлага нов модел на подобна "грешка", който модифицира теорията на Айнщайн, за да разреши тези несъответствия.

"Мислете за това като за бележка под линия към теорията на Айнщайн", казва Уен в изявлението си. "След като достигнете космически мащаб, се прилагат условия и правила."

Това е едно от възможните решения на проблем, над който астрономите и физиците си блъскат главата от десетилетия.

"Преди почти един век астрономите откриха, че нашата Вселена се разширява", обяснява съавторът и професор по астрофизика в Университета на Ватерло Ниайеш Афшорди. "Колкото по-далеч са галактиките, толкова по-бързо се движат те, до такава степен, че изглежда се движат почти със скоростта на светлината - максималната, позволена от теорията на Айнщайн."

"Нашето откритие предполага, че точно в тези мащаби теорията на Айнщайн може да се окаже недостатъчна", добави той.

Според Афшорди предложената от тях корекция за "космическа грешка" е само началото.

"Този нов модел може да е само първата улика в космическия пъзел, който започваме да решаваме в пространството и времето", каза той.

Снимка: Unsplash

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои