Пойнт Немо в южната част на Тихия океан се смята за най-отдалеченото място на планетата. Когато корабите преминават през него, те се намират на 2689 км от най-близката суша. Когато Международната космическа станция минава над тях, най-близките хора до моряците са астронавтите на борда на станцията, като се има предвид, че те са само на 400 километра над главите им.

Предвид изолацията и факта, че теченията там са домакин на малко риби и рибари, районът се е превърнал в гробище за стари космически кораби. Освен старите спътници, пенсионирани в земната орбита и в района, съветската/руската космическа станция "Мир" намери края си на дъното на океана, в особено воден район на света.

Именно тук през 1997 г. Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) засече странен свръхнискочестотен звук. Звукът, засечен от хидрофони, разположени в Тихия океан, е мощен и невероятно силен, един от най-силните, регистрирани някога под вода.

Шумът е загадка, тъй като е толкова силен, че е уловен от хидрофони, разположени на разстояние 4800 км. Някои, сред които океанографът от NOAA Крис Фокс, предполагаха, че шумът може да е причинен от морско животно.

"Има много неща, които издават шум там долу", казва Фокс пред CNN. "Китове, делфини и риби, както и тътенът на Земята."

Нито едно известно животно не е способно да издаде такъв звук, което доведе до някои предположения, че това може да е гигантски калмар или друго неизвестно морско чудовище. По онова време обаче Фокс предложи и това, което се оказа действителното обяснение.

"Мисля, че това може да е свързано с ледоход", добавя Фокс. "То винаги идва от юг. Подозираме, че това е лед от крайбрежието на Антарктида, в който случай е дяволски шумно".

NOAA е засичала подобни звуци и преди и дори ги е използвала, за да проследи айсберга А53а по време на разпадането му.

"Широкоспектърните звуци, записани през лятото на 1997 г., съответстват на ледените трусове, генерирани от големи айсберги, когато те се пукат и чупят", обяснява Тихоокеанската лаборатория за морска околна среда.

"Ледниковите трусове са с достатъчна амплитуда, за да бъдат засечени от множество сензори на разстояние над 5000 км. Въз основа на азимута на пристигане айсбергът(ите), генериращ(и) звука, най-вероятно се е намирал между пролива Брансфийлд и море Рос или вероятно на нос Адаре - добре познат източник на криогенни сигнали."

Снимка: Unsplash

Виж още: Кой промени социалните мрежи?