През 2020 г. Google пусна система за откриване на земетресения за телефони с Android, която дава на хората няколко секунди преди земетресението. Сега изглежда, че тази система може да се е провалила по време на земетресението в Турция по-рано тази година.

Почти 60 000 души загинаха след земетресението в Турция през февруари рано сутринта. Но BBC съобщава, че системата за откриване на земетресения Android не е успяла да уведоми много жители преди първия трус.

Системата за откриване на земетресения Android използва данни от акселерометър от множество смартфони, за да открие труса, като може точно да определи епицентъра на земетресението. След това системата изпраща предупреждение на потребителите, като им дава потенциално между една и 60 секунди, за да вземат предпазни мерки.

Изданието е посетило три засегнати града и е разговаряло със "стотици" хора, като твърди, че не е открило никой, който да е получил предупреждение преди първото земетресение. Въпреки това тя установила, че "малък брой" потребители са получили известие за втория трус, който се е случил по обед.

Ръководителят на продуктите на Google Мика Бърман настоява, че системата за откриване на земетресения е сработила, но Би Би Си твърди, че не е получила никакви доказателства за това.

Бърман предположи възможността предупреждението "да се е случило тихомълком във фонов режим, докато потребителите наистина са обръщали внимание на много други неща". Но жителите, които разговаряха с ВВС, настояха, че това не се е случило и те просто не са получили предупреждение.

Съобщава се, че Google е предоставила на медията списък в PDF формат, съдържащ 13 публикации в социалните мрежи, в които се споменава предупреждение за земетресението. Само един от авторите на постовете е споменал предупреждение за първия трус. Авторът уточнил, че смята, че е получил предупреждение, но не може да бъде сигурен. Google цитира и проучвания сред потребителите, които показват, че системата е работила, но отказа да сподели подробности с BBC.

Така или иначе, надяваме се Google да предприеме мерки за подобряване на надеждността на своята система за откриване на земетресения в Android, ако тя наистина е имала сериозни проблеми в Турция. Едно е да пропуснеш известие от WhatsApp, а съвсем друго - да пропуснеш потенциално животоспасяващ сигнал. Ако това е някаква утеха за Google, функцията е работила по план по време на земетресението в Сан Хосе, Калифорния, миналата година, като е изпреварила iPhone.

Снимка: Unsplash

Виж още: Американският съд отказа да дава патенти за изобретения на AI