Изследователи в САЩ провеждат клинични изпитания на лечение за COVID-19: заболяването, причинено от новия коронавирус, съобщиха от Националния здравен институт. В момента има над 80 000 потвърдени случая на болестта по целия свят и тя е взела живота на 2770 души.

Още по темата: COVID-19: паниката не е опция, спокойствието - също

Две изпитания на лекарството, което е експериментален антивирусен агент, наречен ремдезивир, вече са в ход от няколко седмици - и предварителните резултати изглеждат обещаващи.

"Има само едно лекарство в момента, за което смятаме, че може да има реална ефективност, и това е ремдезивир", заяви Брус Айлърд, помощник генерален директор на Световната здравна организация (СЗО), на пресконференция тази седмица.

Изпитанието в САЩ е съсредоточено в Медицински център на Университета в Небраска. Първият записан пациент е репатриран в САЩ, след като е бил на круизния кораб Diamond Princess, който е под карантина край бреговете на Япония и има огнище на вируса на борда. То има за цел да включи около 400 души с COVID-19, които изпитват тежки симптоми. Пациенти с лек случай на заболяването, които не се нуждаят от допълнителен кислород, няма да бъдат включени. Участниците ще бъдат избрани на случаен принцип да получат лекарството или плацебо. Ако изследването започне да показва, че лекарството действа, пациентите в групата на плацебо също ще го приемат.

„Това е може би най-бързият старт на медицински тестове в американската история, тъй като процесът беше замислен преди няколко седмици и успяхме да започнем веднага“, сподели Андре Калил, професор по вътрешна медицина в Медицински център на Университета в Небраска, пред The ​​Wall Street Journal.

При лабораторни експерименти ремдезивир блокира активността на новия коронавирус в клетките. Той е ефективен и срещу MERS и SARS, които също са коронавируси в клетките. Все още не е тестван срещу тези конкретни заболявания при хората. За първи път е разработен от фармацевтичната компания Gilead за лечение на ебола.

Виж още: Заради коронавируса затвориха завод за Galaxy Z Flip