Епидемията от коронавирус може да доведе до спад от 3.3% до 9% в производството на компютрите, които ще доставят в световен мащаб тази година, докладва Canalys.

Пратките ще спаднат с от 10.1% до 20.6% през първото тримесечие на 2020 г. според изчисленията на фирмата. Въздействието ще остане видимо във второто такова, когато се очаква те да паднат с още 8.9% (в най-добрия случай) или с 23.4% (в най-лошия).

И в двата сценария Китай, един от най-големите пазари на компютри в света, ще бъде най-силно засегнат. В най-лошата версия "китайският пазар ще пострада значително през 2020 г. с 12% спад в сравнение с 2019 г. и стабилизацията ще отнеме доста време, като прогнозите са за 2021 г.

Избухването на вируса е повлияло и на няколко други индустрии за смартфони, автомобили, телевизия и конзоли за видеоигри. Foxconn, ключов производител за Apple, каза в четвъртък, че приходите му за 2020 ще бъдат засегнати от епидемията. Фирмата каза, че фабриките в Индия, Виетнам и Мексико са напълно заредени и планират скоро доставки в чужбина.

Виж още: "Приятели" се завръща!

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове: