Ако се окажете изгубени в гората, оглеждайте се за високоскоростни дронове, които да ви следват през дърветата. Благодарение на нов алгоритъм, разработен в университета на Цюрих, дроновете вече могат да летят през непознати и сложни за навигация местности, развивайки скорост до 40 км/ч.

Най-напред алгоритъмът пилотира дрон в компютърна симулация, която съдържа комплексни препятствия. Събраните данни се използват за захранването на невронна мрежа, която предвижда пътя на полета на базата на събрана от сензорите на дрона информация. След това системата е тествана в няколко реални сценария като гори, разрушени сгради и дерайлирали влакове.

Този подход има поредица от предимства спрямо конвенционалните методи за насочване на дронове.

Най-напред прякото използване на информация от сензорите за определяне на траекторията на полета намалява латентността. Освен това системата позволява на дроновете да реагират по-добре на затруднение в реално време като липсващи данни за терена напред, визуални артефакти и др.

Сега екипът учени иска да разработи още по-прецизни сензори, които ще позволят на дроновете да летят безопасно с още по-високи скорости. Учените се надяват, че тяхното изобретение може да бъде полезно в ситуации на бедствия, строителни аварии и издирване на бегълци.    

Снимка: UZH

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)