Великобритания е първата западна държава, която одобри ваксина срещу коронавируса. Агенцията за регулиране на лекарствените продукти и здравната грижа одобри ваксината на Pfizer/BioNTech и обяви, че скоро ще публикува препоръката си за приоритетните групи, които първи трябва да получат от новата ваксина.

Великобритания вече е поръчала 40 милиона дози, които стигат за ваксинирането на 20 милиона души, тъй като се поставят на два пъти. Първите 10 милиона дози се очакват в страната съвсем скоро, като първата доставка ще е в следващите дни. Властите в Лондон предупреждават - въпреки че имунизацията започва скоро, хората все още трябва да се спазват мерките срещу вируса. От днес Англия не е в национална карантина и се върна към налагането мерки на местно ниво.

В Гeрмaния миниcтърът нa здрaвeoпaзвaнeтo cъoбщи, чe cтрaнaтa мoжe дa зaпoчнe прoгрaмa зa вaкcинaция oщe cлeдвaщия мeceц. В Иcпaния прeмиeрът Пeдрo Caнчec oбяви, чe прeз януaри щe cтaртирa прoгрaмa зa вceoбщa вaкcинaция cрeщу СОVID-19.

Важно е да се спомене, че ваксината на Pfizer ще бъде налична в България в края на декември или в началото на 2021. Първоначално ще бъдат доставени около 125 000 дози. Критично важен момент при нея е съхраняването при изключително ниска температура - минус 70 градуса по Целзий. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна за жителите на държавата. Тя ще стартира с най-рисковите групи и работещите на първа линия в борбата с COVID-19.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Пандемия e обявена за думата на годината за 2020 г. от Merriam-Webster