Екип от изследователи от лабораторията за изкуствен интелект DeepMind на Google са програмирали двойка малки хуманоидни роботи да играят класически мач по футбол един срещу един - и резултатите са абсолютно очарователни.

Видеоклип с тези роботизирани мъници показва, че те се движат с впечатляваща, почти човешка ловкост, въпреки че движенията им приличат повече на атлетично малко дете, отколкото на професионален футболист.

Всичко това е много очарователно, но не позволявайте да засенчи впечатляващите умения, които демонстрират. Роботите могат да ходят, да се въртят и да тичат сравнително ефективно и да преминават между тези движения с впечатляваща плавност.

Освен това те могат да ритат и да стрелят с топката към вратата благодарение на най-съвременната технология за машинно обучение. Но дриблирането остава далеч отвъд техните възможности. В крайна сметка те не са малкият Лионел Меси. Сега може би искате да изтъкнете, че миниатюрните двуноги не са съвсем на нивото, да речем, на необикновено способните хуманоиди на Boston Dynamics, и ще бъдете прави.

Но смисълът на този проект, наречен OP3 Soccer, е да демонстрира ефективността на форма на машинно обучение, наречена "дълбоко усилено обучение", в евтин хардуер.

Затова изследователите са използвали достъпна и доста способна платформа за роботи с отворен код, вместо да проектират робот от нулата.

И явно работата им се отплаща. Изкуствените атлети са не само пъргави, но и проявяват стратегическо разбиране на играта, казват изследователите. Те могат да преследват другия играч с топката, да защитават собствената си врата, да блокират удари и най-важното - да се целят в задната част на противниковата мрежа.

Според все още нерецензираната статия на изследователите роботите са били обучени интензивно чрез симулации и са използвали прости наказания и награди, за да насърчат по-оптимално поведение.

В последващото обучение в реални условия обаче те наистина са започнали да блестят. Здравите роботи постепенно се научиха да бъдат още по-ефективни, отколкото в симулациите, като вървяха 156% по-бързо и им отнемаше 63% по-малко време да се изправят, казват изследователите.

Така че внимавайте, футболни суперзвезди: роботите идват за вашите работни места - само че не скоро.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места