Университетът Джон Хопкинс в САЩ продължава да допълва познанията на космическата общност със своята интерактивна „Карта на наблюдаемата Вселена“, която отвежда зрителите на обиколка на Космоса от настоящето до моментите след Големия взрив. Въпреки че университетът отговаря за създаването на сайта, допълнителен принос бяха направени от NASA, Европейската космическа агенция, Националната научна фондация и фондация Слоун.


Главната страница ви насърчава да превъртите надолу и докато зрителите наблюдават увеличаването на броя на небесните обекти, картата ги отвежда до 90-градусов изглед на нощното небе, съдържащо 13.7 милиарда години от Космоса.

„Изследване на картата“ позволява на любознателните да превъртат назад във времето на стъпки от 100 милиона години чак до ръба на наблюдаваната вселена, известен също като Космически микровълнов фон, докато им се предоставят подробни описания на различни небесни обекти по време на тяхното пътуване, което включва няколко типа галактики и квазари.

„Описанието“ върши отлична работа, отговаряйки подробно на въпросите, които зрителят може да задава по време на пътуването си, отнасящи се както до картата, така и до инструментите, използвани за събиране на данните. Те включват лесни за разбиране фигури и диаграми.

В долната част на полето също така се дава възможност да изтеглите или закупите картата за свои лични или образователни цели.

Като цяло тази интерактивна карта е малка, лесна за използване и стегната в способността си да споделя целия Kосмос с лесни за разбиране описания, които вероятно са подходящи за любителите на астрономията от началното училище.

Ако искате интензивен курс по история на нашата Вселена, вижте „Картата на наблюдаемата вселена“ от университета Джонс Хопкинс.

Снимка: Unsplash

Виж още: Hubble засне рядко изображение на свръхнова, докато тя се формира