След поредица от жестоки експерименти британски учени заявиха, че са открили психологически доказателства, свързващи ефектните спортни коли с малкия размер на пениса при мъжете.

В предстояща за рецензиране статия от Университетския колеж в Лондон авторите зад изследването, емоционално озаглавено „Малки пениси и бързи коли: Доказателство за психологическа връзка“, описват подробно как те, по техните собствени думи, „манипулирали вярванията на мъжете относно собствения им размер на пениса“, преди да им зададат въпроси за луксозните превозни средства.

Експериментът всъщност е измамно прост: изследователите дават на участниците „фалшива информация“ (да се чете: лъжат ги) чрез платформа за онлайн проучване, като им казват, че средният размер на еректиралия пенис е приблизително седем инча (когато в действителност повечето изследвания показват, че е между пет и шест инча) и след това, подготвени с тази фалшива статистика, им задават серия от въпроси, свързани с потребителските навици и желания.

„Открихме, че мъжете, по-специално мъжете над 30 години, оценяват спортните коли като по-желани, когато биват накарани да почувстват, че имат малък пенис“, пишат изследователите в проучването.

Според доклада имало и други версии на този нестандартен експеримент, в който британските изследователи „манипулирали самочувствието на [субектите] по различни начини“, но тяхната връзка между самовъзприятието за по-малък пенис и желанието да притежаваш елегантна спортна кола не се появява в тях.

С други думи, това е опит да се докаже съществуването на стереотипа за придобиване на скъпи спортни коли с цел компенсация на прекалено малкия пенис. Но тези привидно манипулативни изследователи в крайна сметка подхранват същия вид изтъркани стереотипи, отнасящи се негативно към тялото, които от хилядолетия са карали мъжете да действат заради фалшиво чувство за срам и неадекватност.

Това може да не е прочутият затворнически експеримент в Станфорд, но може би следващия път психолозите и изследователите ще помислят повече, преди да подхранят една от най-лошите лъжи в нашата култура.


Снимка: Unsplash

Виж още: Летящите таксита пристигат в Бразилия през 2026