На около 70 светлинни години от нашата Слънчева система се намира планета, която може би е изцяло покрита с вода. Но преди да започнете да си представяте океани като тези на Земята, астрономите от Университета в Кеймбридж твърдят, че морето на планетата може да бъде горещо като тенджера с вряща вода.

Астрономите откриват тази планета след интерпретация на данни, получени с помощта на космическия телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА, като впоследствие публикуват своите открития в списание Astronomy & Astrophysics.

Те се насочиха към системата TOI-270, която се състои от звезда червено джудже, около която обикалят три екзопланети. От тези три планети те изследват данните от TOI-270 d, която учените описват като по-малка версия на Нептун поради газообразния ѝ състав.

След обработка на данните анализът на химическия състав на атмосферата показва, че вместо това може да става дума за "хицеанов свят" - планета с голям океан и богата на водород атмосфера. Учудващо е, че учените са изчислили, че температурата на планетата може да е 212 градуса по Фаренхайт - температурата на кипене на водата.

Данните обаче могат да бъдат интерпретирани. Други учени, които са изследвали същата планета, са цитирани от The Guardian да казват, че според тях планетата вместо това има скалиста повърхност и е покрита с много плътна атмосфера, съставена от свръхгореща пара и водород.

"Според нас температурата е твърде висока, за да може водата да бъде течна", казва професорът по астрофизика от Монреалския университет Бьорн Бенеке пред The Guardian.

Без значение от истинската природа на TOI-270 d, изумително е, че вече сме в състояние да уловим химическите подписи на далечни екзопланети.

Откакто през 1992 г. човечеството за първи път откри екзопланета, броят на екзопланетите, които сме открили, е нараснал до хиляди. Може би истинският въпрос е ще открием ли някога в това богатство от светове планета, гостоприемна като нашата?

Снимка: Unsplash

Виж още: Приложение от времето на Windows 95 се надсмива над очаквания супербъг Y2K38