Нараства интересът към защитата на стратегически активи в цислунарното пространство - космическото царство между Земята и Луната.

Космическите сили на САЩ не са единствената организация, която се занимава с размисъл по темата как най-добре да се разшири военното присъствие далеч от Земята. Други нации като Китай също правят това.

Успоредно с въздушните, земните и морските схватки между нациите тук, на Земята, цислунарното пространство и може би самата Луна са нововъзникваща военна „гореща точка“ и нова територия за конфликт? Според експертите има различни гледни точки.

По-рано тази година Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ разпространи документ, насочен към военните космически специалисти, които ще отговорят на призива за разработване на планове, възможности, експертни мнения и оперативни концепции за региона.

„Цислунарното пространство наскоро стана известно в космическата общност и заслужава внимание“, обяснява документът.

Докато космическите сили на САЩ „организират, обучават и оборудват, за да предоставят ресурсите, необходими за защита и опазване на жизненоважни интереси на САЩ във и извън орбитата на Земята“, документът също така подчертава, че новите сътрудничества ще бъдат от ключово значение за „безопасна и сигурна работа на тези далечни граници“.

Междувременно Службата за отбранителни науки към Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната на САЩ (DARPA) изготви списък с необходимите нови изследвания, които да позволят изработването на бъдещи космически структури - включително използването на лунни ресурси за създаване на тези структури.

Част от тези изследвания ще бъдат извършени от програмата за ново орбитално и лунно производство, материали и масово ефективно проектиране или NOM4D.

NOM4D има за цел да разработи нови материали, производствени и дизайнерски технологии, за да позволи изграждането на бъдещи структури в орбита на Земята или на повърхността на Луната. Така например се визуализират големи слънчеви масиви, големи радиочестотни рефлекторни антени и сегментирана инфрачервена отразяваща оптика.

Изграждането на прецизна структура, като същевременно се минимизира необходимата част, донесена от Земята, ще даде възможност за изграждане на спектър от системи на Министерството на отбраната с помощта на материали, получени от Луната, казват служители на DARPA.

„За целите на хипотетичния случай на употреба предложенията могат да обмислят изработването на структури в орбита или на лунната повърхност за повторно изстрелване обратно в орбита, стига предложената система да е в съответствие с Договора за космическото пространство“, обяснява документацията на NOM4D.

В момента се водят преговори за договор, като скоро ще бъде обявен изборът на победителите в NOM4D.

Още през далечната 1959 г., когато NASA все още избираше първите си астронавти, американската армия измисляше планове за лунна база под заглавието Project Horizon с потенциална детонация на ядрена бомба там.

Снимка: NASA/GSFC/Arizona State University

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години

 

Тагове: