Традиционният шпионаж в света на смартфоните, камерите и другите дигитални устройства е много по-труден от това, което мисли обществото, твърди директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, а неговата позиция е подкрепена от много специалисти в разузнаването.

В частност е доста по-сложно за един шпионин успешно да развие убедителна фалшива идентичност в друга държава. Причина за това са новото поколение дигитални препятствия, които съпътстват модерния живот: камери за наблюдение, биометричен граничен контрол, смартфони, часовници и автомобили, които постоянно излъчват данни за тяхното местоположение. Специалистите наричат това „дигитален прах“ – личните отпечатъци, които всеки оставя в интернет завинаги.

От друга страна липсата на дигитален отпечатък – това да не носиш смартфон и да не присъстваш в интернет – само по себе си може да бъде сигнал за контраразузнаването на другите държави. Според заместник-директора на ЦРУ по технологичната дейност Доун Майер в близо 30 държави съответните разузнавателни служби не следят физически потенциални цели, защото покритието от камери, мобилен интернет и Wi-Fi само по себе си е достатъчно добро.

Все пак шпионите са категорични, че ЦРУ може да се адаптира към новите условия, използвайки технологии като например опции за фалшива смартфон локация, с която да бъдат заблудени ловците на шпиони от вражеската страна. В крайна сметка повечето технологични предизвикателства са преодолими, завършват те в аналитичен материал за The Wall Street Journal.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Tesla Cyberquad ще бъде най-безопасното ATV в света