Експериментите на американската армия с изкуствен интелект стават особено амбициозни. Северното командване на САЩ наскоро завърши поредица от експерименти за глобално доминиране на информацията (GIDE): комбинация от AI, облачни изчисления и сензори, които биха могли да дадат на Пентагона възможността да предсказва събития „дни предварително“, според шефа на командването ген. Глен ван Херк. Това не е толкова мистично, колкото звучи, но може да доведе до голяма промяна във военните и правителствените операции.

Системата, базирана на машинно обучение, наблюдава промени в необработени данни в реално време, които намекват за възможни проблеми. Ако например сателитните изображения показват признаци, че подводницата на съперничеща държава се готви да напусне пристанището, AI може да отбележи тази мобилизация, знаейки, че съдът вероятно ще напусне скоро. На военните анализатори може да им отнеме часове или дори дни, за да прегледат тази информация - технологията GIDE може да изпрати сигнал „в рамките на секунди“, казва Ван Херк.

 

Най-новата серия експерименти GIDE 3 беше най-обширната досега. В тях всичките 11 американски командвания и Министерство на отбраната използват комбинация от военни и цивилни сензори за справяне със сценарии, при които „оспорваната логистична точка“ (като например комуникациите в Панамския канал) може да представлява проблем. Включената технология не беше съвсем нова, казва генералът, но военните комбинират всичко заедно в общата операция.

Платформата може да бъде пусната в реална употреба сравнително скоро. Ван Херк вярва, че военните са „готови да внедрят“ софтуера и биха могли да го валидират на следващото глобално интегрирано учение през пролетта на 2022 г.

Предимствата на този предсказващ AI са доста ясни. Вместо просто да реагира на събития или да разчита на остаряла информация, Пентагонът може да предприеме проактивни стъпки като разполагане на сили или увеличаване на отбраната. Това може да осигури и възможност за цивилните власти, добави Ван Херк. Той не даде примери, но това би могло да помогне на политиците да заклеймят актове на агресия, докато те все още са в начален етап.

Все още обаче има известни ограничения. AI търси нестандартни улики като по-голям брой автомобили или самолети на едно място. Алгоритъмът не може да каже със сигурност какво се случва - хората все още ще бъдат силно замесени в прогнозната дейност. Въпреки това технологията би могла да си струва, ако предотврати изненадваща атака или доведе до преговори вместо конфликт.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Собствениците на iPhone 6s и първия iPhone SE остават без iOS 15