Филмите и популярната култура ни карат да вярваме, че всички акули ядат само месо. Това обаче се оказва невярно за поне един вид акула. На външен вид тя изглежда като акулата чук и се родее с нея. Въпросната акула е наблюдавана да яде морска трева, но досега учените не знаеха дали е в състояние да си набави достатъчно хранителни вещества от нея  или това е просто страничен резултат от начина ѝ на ловуване.

Някои акули налапват водорасли и трева от дъното на океана, но само за да ядат различни дребни същества като раци, скариди и др.Наблюдавайки пет акули в изкуствен басейн учените установили, че те могат да оживеят с диета, състояща се от 90 процента морска трева и 10 процента калмари.

Така учените са категорични, че акулата яде морската трева целенасочено и тя й носи достатъчно хранителни вещества. Експертите смятат, че в естествени условия до 60 процента от диетата на акулата е от морска трева.

Те планират да продължат проучването си, за да установят дали тази акула е специално адаптирал се феномен или има и други видове от морските хищници, които са всеядни.

Тагове: