Рибата лъв, известна още като Pterois, е заплаха не само за деликатната система от коралови рифове, но и за гмуркачите. Отровата ѝ я прави трудна за хващане, но групи млади учени от Политехническия институт в Уорчестър са измислили решение на проблема: роботизирани пазачи. Те са създали автономен робот, който може да лови тези вредители, без да е необходим допълнителен оператор.

Малкият бот се прикрепя към по-голям подводен робот и разчита на компютърно зрение, захранено с база данни от хиляди снимки, за да открива представители на вида и да ги убива с един от осемте си шипа. Набучената на копие риба се извежда на повърхността. Машината е подготвена да издържи враждебната океанска среда – тя е защитена от корозия от солената вода и има въздушна камера, която ѝ позволява да не потъва.  

Машината все още не е напълно готова за използване. Следващата задача на екипа е да създаде навигационна система, която позволява на робота да изработи триизмерно поле за търсене на целите му. Когато и ако това стане, роботът може да се превърне в ценен защитник на рифовете, което позволява на хората да не се ангажират лично, освен ако няма друг начин.  

Тагове: