Японска козметична компания представи първата линия за грижа за кожата, предназначена за астронавти. Марката Cosmology, дело на POLA и ANA Holdings, беше представена в края на август.

Линията, която включва измиващ продукт за лице и лосион, е приета от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA). Продуктите ще стигнат до Международната космическа станция (МКС) в пътната чанта на астронавта на JAXA Кимия Юи през следващата година.

Проектът стартира живота си като CosmoSkin през септември 2020 г. според POLA, с цел да се разработи грижа за кожата, която може да се използва удобно в екстремните условия на Космоса. През март 2022 г. JAXA избра концепцията да бъде пренесена на МКС в рамките на втората си покана за идеи за стоки за бита, които решават проблеми, обичайни за хората, живеещи извън Земята.

"Въз основа на думите на астронавтите, които са прекарали известно време в ограничена среда, търсим идеи за нови стоки от ежедневна необходимост, които ще подобрят качеството на живот в Космоса и ще помогнат за решаването на проблеми на земята", се казва в изявление на POLA.

Космическият режим за грижа за кожата е нещо много повече от суета. Според Европейската космическа агенция (ЕКА) влошаването на състоянието на кожата е един от основните вредни ефекти, с които се сблъскват астронавтите в Космоса. Това може да бъде обезпокоително, тъй като кожата е не само най-големият орган на човешкото тяло, но и действа като защитен щит и е силно податлива на вредните влияния на околната среда.

Астронавтите се нуждаят от продукти за грижа за кожата. Изследванията показват, че дългият престой на МКС изсушава кожата, като при завръщането си на Земята астронавтите съобщават за парене, сърбеж, суха и чувствителна кожа.

Тези състояния могат да се появят, тъй като средата на борда на МКС натоварва кожата. Например постоянното излагане на вентилационната система на космическата станция я изсушава и я прави податлива на драскотини и раздразнения. Освен това се предполага, че микрогравитацията в Космоса води до изтъняване на кожата, което може да ускори ефектите на стареене.

Това не е първият път, в който козметика се качва на МКС. Но продуктите на Cosmology са разработени с някои много специфични качества, за да помагат на астронавтите.

Например използването на вода на МКС е ограничено, така че продуктът за измиване на лице е разработен така, че да може да се избърсва, без да се използва вода. Лосионът може да остане в полутвърдо състояние, което предотвратява разпръскването му в условията на микрогравитация.

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита