Едва ли мислите за глобалното затопляне, докато отпивате от коктейла си в края на лятото. Но се оказва, че двете теми могат да бъдат напълно свързани - или поне фигурата на Марта Стюарт успява да ги съчетае.  
По време на круиз в Арктика бизнесдамата и медиен магнат откри нов, креативен начин за разхлаждане на коктейли. За съжаление нейното нетрадиционно барманство не беше одобрено напълно.   


"Краят на първия зодиакален круиз от [Swan Hellenic Cruises] в един много красив фиорд на източния бряг на Гренландия", пише Стюарт в публикация в Instagram, в която разказва за арктическото си пътешествие, като добавя, че тя и колегите ѝ от екипажа на кораба "всъщност са уловили малък айсберг за нашите коктейли тази вечер". 
Да, както се вижда от снимките, явно Стюарт и останалите пътници са се сдобили с малък айсберг за своите миксологични нужди. Разбира се, няма значение фактът, че в резултат на глобалното затопляне ледниците и айсбергите на Земята изчезват с тревожна скорост, което води до повишаване на морското равнище и загуба на местообитания, тъй като се топят в океана.  
Както можеше да се очаква, коментарите  бяха абсолютно безмилостни, призовавайки Стюарт да спре това "насилие" над ледници: 
"Марта, ледените шапки се топят, не ги слагай в напитката си." 
"Момиченце - пише друг потребител на Instagram, - трябва да запазим този лед в океана." 
Ситуацията е нелепа и въпреки че самото парче айсберг не е било огромно, примерът остава показателен. След полемиката Стюарт сподели интервю за Washington Post с учен от Калифорнийския университет в Ървайн, който твърди, че вредата за околната среда е минимална - въпреки че пътуването на круиз, струва си да се отбележи, е свързано с поразителен въглероден отпечатък. 
И като стана дума за кораба Swan Hellenic, компанията, която приема Стюарт и нейните спътници, твърди на уебсайта си, че се придържа към строги стандарти за устойчивост и дори посвещава цял раздел от обещанията си за устойчивост на ангажимента на компанията "да запази красотата на света, който изследваме, за бъдещите поколения".  

Снимки: Unsplash

Виж още: Оценената на 450 милиарда долара легендарна картина на Леонардо да Винчи се превръща в NFT