Китайската космическа станция Tiangong ще посрещне нов член на екипажа - хуманоиден робот, наречен Taikobot. Роботът ще действа като своеобразен пазач на станцията и ще помага на човешкия екипаж, когато има нужда.

Националният университет по отбранителни технологии в Чанша е разработил Taikobot. Първоначално той е проектиран да помага при изпълнението на ежедневни задачи на борда на космическата станция, като например прибиране и пренасяне.

Оттогава насам роботът е подложен на продължителни тестове в рамките на макет на Tiangong на Земята. Сега ще бъде подложен на допълнителни финални тестове, преди да бъде разположен реално на космическата станция.

Машината тежи приблизително 25 кг и е висока около 1.6 м. Според екипа, който стои зад Taikobot, той разполага с антропоморфна система от две ръце с 6 степени на свобода и две сръчни ръце, което му позволява да изпълнява няколко задачи едновременно.

Роботът разполага с набор от усъвършенствани сензори и камери, които му помагат да се ориентира в пространството и да изпълнява задачи. Той също така е снабден с чифт "ръце", подобни на човешките, които ще му помагат да изпълнява някои деликатни задачи, подобно на човешките си колеги.

Роботът може да се движи при земна гравитация, но може да работи и в условията на микрогравитация като своите човешки колеги. Хуманоидните роботи, работещи в Космоса, като Taikobot все още са в процес на разработка, но могат да се окажат революционни за сектора.

По време на тестовете Taikobot помага на работниците да изпълняват различни задачи в станцията, като например да преместват и поддържат оборудване и да боравят с инструменти като чукове и електрически отвертки.

"Експериментите показват, че Taikobot може да изпълнява някои прости и повтарящи се задачи заедно с астронавтите и има потенциала да помогне на астронавтите да подобрят ефективността на работата си на борда", пише екипът в статията си за роботизирания астронавт.

Все още не е обявена конкретна дата, на която Taikobot ще бъде изпратен на космическата станция. Не е разкрито и какви точни задачи ще изпълнява роботът, след като се озове там.

Taikobot обаче няма да бъде първият хуманоиден робот, изпратен в Космоса. За първия хуманоид в Космоса се смята Robonaut-2 на НАСА, който беше изпратен на Международната космическа станция през 2011 г. Той беше тестван от астронавти през първите три години. Той можеше да върти копчета и да натиска бутони. През 2018 г. беше изпратен обратно на Земята за ремонт, след като се повреди.

Въпреки че Robonaut-2 никога не е бил напълно функционален, той демонстрира, че хуманоидните роботи могат да повишат ефективността на космическата станция. Руската космическа агенция "Роскосмос" също изпрати своя версия - хуманоида Skybot F-850 - на МКС през 2019 г.

Снимка: Unsplash/CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRATION

Виж още: Навсякъде, където има камера, има риск: милиарди потребители са изложени на нежелано наблюдение