Днешната изненадваща новина идва от Science Robotics и описва невероятен медицински пробив, който може да подобри значително живота на хората с ампутирани крайници и се фокусира върху бионичната жена в реалния живот. Този нов вид изкуствен крайник, невромускулно-скелетен имплант, е голяма крачка напред в областта и успехът му е обещаваща първа стъпка. Въпреки че може да отнеме време технологията да се разпространи и да стане достъпна, това е чудесно начало.

Тази така наречена бионична жена се казва Карин, на 50 години е, а дясната ѝ ръка е ампутирана след инцидент в селското стопанство преди повече от две десетилетия. През 20-те години, в които живее като ампутирана, тя се бори с конвенционални протези и хронична фантомна болка. Тази нова усъвършенствана протеза значително е подобрила качеството ѝ на живот.

За разлика от традиционните протези директното свързване със скелетната и нервната система означава, че тази бионична жена може да движи ръката и пръстите на протезата си директно с ума си. Въпреки че тази сръчност не е равна на биологичната ръка, тя е шокиращо близка, като изследователите твърдят, че тя има 80% функционалност в сравнение с естествена ръка. Макар че все още не е напълно възстановена, това е невероятна функционалност в сравнение с традиционните протези.

Може би още по-впечатляващо е, че този нов вид протеза е възстановил част от усещането на Карин за ръката. Тъй като протезата е директно свързана с нервната ѝ система, тя може да изпраща сигнали до мозъка ѝ по начин, подобен на този при биологичната ръка. Въпреки че това усещане е много по-малко чувствително и сложно от това на естествения крайник, всяко възстановяване на усещането е огромна крачка напред и подобрението, което най-много превръща Карин в истинската бионична жена.

В допълнение към спечелването на прозвището "бионичната жена" протезата значително е подобрила качеството на живот на Карин по много начини. Очевидно е, че възстановената функционалност е огромно прагматично подобрение, което ѝ дава повече независимост и ѝ позволява да прави неща, които преди не е могла да прави сама. Също толкова важно е, че възстановеното чувство за усещане значително намалява фантомните болки, което ѝ позволява да намали количеството болкоуспокояващи, от които се нуждае през деня.

Макар че медицинските и научните последици от тази нова протеза очевидно са най-важният фактор, инженерите са се постарали да я проектират и с оглед на естетиката. За да се намали стигмата, свързана с протезите, изкуствената ръка на бионичната жена е проектирана така, че да бъде визуално привлекателна, за да може да се използва на обществени места, без да привлича негативно внимание. Като се има предвид, че тези протези са постоянни, този вид цялостен подход е много важен.

Успешният невромускулно-скелетен имплант на Карин е голяма крачка напред за научната общност и за общността на хората с ампутирани крайници. В качеството си на бионична жена от реалния свят Карин придава лице на този научен пробив и показва колко важен е той на индивидуално ниво.

Снимка: Unsplash/X

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone