Задкулисните подробности за ужасяващите експерименти с маймуни на Neuralink стават все по-лоши.

Сега ново разследване на Wired разкрива, че имплантът на Neuralink е "деформирал и разкъсал" мозъка на един женски макак, след като експериментът е предизвикал силен мозъчен оток.

Опитите, проведени в Калифорнийския национален изследователски център за примати (CNPRC) в Калифорнийския университет в Дейвис от учени на Neuralink, са оставили седемгодишната маймуна с "тежки неврологични дефекти".

След като забелязали сериозността на мозъчния оток, изследователите разбрали, че приматът е неизлечим. Но вместо да облекчи страданията ѝ, ученият, който ръководи експеримента, настоява маймуната да бъде оставена жива още един ден. Последните 24 часа били мъчителни. Според документите, получени от Wired, маймуната припадала и повръщала, губела контрол над десния си крак и се тресяла неконтролируемо. Освен това изглеждало, че има проблеми с дишането, драскала се по гърлото и се задъхвала.

Аутопсията разкрива степента на пораженията. Изтеклото лепило от импланта е възпалило частта от мозъка, която отделя гръбначномозъчната течност. Последиците са били толкова тежки, че задната част на мозъка на маймуната е излязла от черепа, въпреки че не е ясно как се е образувала кухината.

Но колкото и зле да звучи всичко това, може би все още не знаем и половината от него, тъй като снимките, които документират опитите, се пазят в тайна, добавя Wired.

Етични групи като Комитета на лекарите, който съди Калифорнийския университет в Дейвис, настояват за публикуването на стотици снимки, документиращи ужасните експерименти с мозъчни импланти на Neuralink. Комитетът твърди, че като обществена институция Калифорнийският университет "Дейвис" е длъжен да бъде прозрачен. Досега това е било безрезултатно.

Въпросите за това дали животните трябва да страдат за изследвания, които един ден могат да бъдат от полза за хората, често преследват биомедицинските изследвания.

Въпросът е труден, но изглежда, че университетът и Neuralink - подобно на много от начинанията на Мъск - са довели нормите до ръба и са използвали агресивни тактики, за да запазят изследванията в тайна. Например, въпреки че инцидентът с разкъсването на мозъка на макака е признат за нарушение на Закона за защита на животните на САЩ от федералните регулатори, Wired твърди, че CNPRC е избягнал да бъде юридически замесен, като е докладвал за нарушението.

Въпреки това негативната преса не е попречила на Neuralink да продължи с опитите с хора, макар че изходът от делото на лекарския комитет може да хвърли сериозна сянка върху тези експерименти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учени твърдят, че нов изкуствен интелект може да превежда езика на пернатите