Компанията SharkNinja твърди, че нейните тигани с незалепващо покритие се произвеждат при максимална температура от 30 000 °F, което е почти три пъти по-горещо от повърхността на Слънцето. Според съобщението супер високата температура гарантира, че незалепващото покритие на нейните тигани е по-устойчиво от конкурентните тигани, произведени при по-ниски температури.

В предложеното групово дело, подадено срещу компанията, родената в Ню Джърси Патриша Браун твърди, че твърденията на SharkNinja са физически невъзможни.

Според исковата молба през 2021 г. Браун е закупила два 12-инчови тигана с незалепващо покритие, произведени от SharkNinja. SharkNinja рекламира тиганите с предположението, че те няма да "залепват, да се чупят или лющят", защото са произведени при изгаряща температура от 30 000 °F, за разлика от тиганите, произведени при едва 900 °F, които "бързо губят незалепващо покритие".

 

Браун твърди, че това твърдение е "малко повече от лъскава, измамна маркетингова техника", според иска, който е подаден в окръжния съд на Ню Джърси.

В иска Браун твърди, че тиганите на SharkNinja за близо 60 долара губят незалепващото си покритие по-бързо от тиганите на конкуренти на цени под 10 или 20 долара и че производството на тигани при температура 30 000 °F "противоречи на законите на физиката и термодинамиката".

На продуктовата страница на тигана компанията обяснява, че създава незалепващото си покритие чрез напластяване на плазмени керамични частици, "нагряти при 30 000 °F", върху повърхността на тиганите, за да се създаде "супер твърда, текстурирана повърхност, която се свързва с нашето изключително покритие за превъзходно свързване".

Но Браун казва, че съобщенията на компанията предполагат, че самите тигани също се нагряват до температура от 30 000 °F в процеса на производство.

"Ответникът иска да накара средния потребител да повярва, че тиганите с незалепващо покритие се произвеждат при температура, при която металът на основата на алуминиевия тиган се изпарява в газ", казва Браун в иска и добавя, че температурата на кипене на алуминия е около 4478 °F. Тя също така отбелязва, че според NASA повърхността на слънцето е "ужасно гореща" - 10 340 °F, - далеч под максималната производствена температура, посочена от компанията.

Все пак има доказателства, които предполагат, че твърденията на компанията са физически възможни. Още в началото на 2000 г. датската компания за съдове за готвене Scanpan е покривала тиганите си, като е нагрявала смес от керамика и титан до 30 000 °F и е изстрелвала получените плазмени частици по повърхността на тиганите си, според Washington Post.

Според дело от 2021 г., в което Националният отдел за реклама (NAD) е разгледал твърденията на SharkNinja. По онова време NAD всъщност не оспорва твърденията на SharkNinja за температурата, но определя, че SharkNinja не е предоставила достатъчно доказателства, че съдовете ѝ проявяват по-голяма устойчивост на "залепване, начупване и лющене" от традиционните тигани с незалепващо покритие.

Все още не е известно в каква посока ще се развие делото, но от SharkNinja смятат, че целият този шум ще повлияе изключително негативно върху продажбите им и няма да оставят нещата просто така.

Снимки: Unsplash

Виж още: Huawei FreeBuds Pro 3 – рафиниран звук за взискателен вкус (РЕВЮ)