Android 11 вече пристигна за телефоните на Google, а модели на OnePlus, Xiaomi, Oppo и Realme ще ги последват съвсем скоро. Дали вие ще получите ъпдейта, зависи не само от устройството, но и политиката на производителя. Когато и да е този момент, ето 15 нови неща, които досега не бяха възможни в Android 10.


1. История на известията

Случвало ли се е да махнете известие, без да искате? Влизайки в Apps and notifications и след това в Notifications, ще откриете опция за включване/изключване на функцията. При активиране, ще се появи линк към историята на известията ви в панела, където се натрупват.


2. Групиране на чатовете

Докато сме на темата с известията, чатовете ви вече ще се групират според приложението. Messenger вече прави това, но само когато се натрупат повечко, а вече би трябвало всички приложения да реагират така дори само при 2 активни разговора. За да се активира функцията, отново Apps and notifications и след това Conversations.


3. Записване на екрана

Най-после може да си записваме екрана на Android, без да се налага да теглим допълнителни приложения. Тази екстра би трябвало да се намира в бързите настройки. До тях се стига, като плъзнем два пръста отгоре надолу по екрана или с един, но с две плъзгания.


4. Предложения за приложения

Google иска да ни предлага приложения. Селекцията се формира според най-използваните апликации от всеки от нас. Вече имаме подобна, но разликата е, че сега се мести на началния екран. За да се активира – Home settings, след това Suggestions.


5. Още функции в Power менюто

Power меню се нарича това, което се появява, когато задържите за кратко физическия бутон за включване/изключване на смартфона. Там вече ще излизат умни устройства, сдвоени с Google Home App, както и Google Pay картите ви. Добавянето на тези екстри може да се направи от настройките, но по-лесно е да се използва бутонът с трите точки, който се появява, когато задържите Power бутона.


6. Повече контрол върху Do Not Disturb

Ако отворите Sound и след това Do Not Disturb в Android 11, ще забележите, че всичко е разместено, а има и нови неща. Досега можеше някои приложения да нарушават забраната при предварително позволение, но вече може дори определени контакти само да изпращат известия, дори приложението да е заглушено.


7. Давайте еднократни правомощия

Вече е възможно да позволяваме на приложенията да използват само по веднъж дадени функции. Например ако някоя апликация иска да използва камерата, имаме опция да ѝ разрешим еднократен достъп, като ще трябва да пита отново, ако иска правомощия в бъдеще. Просто избирате опцията Only this time.


8. Контрол на мултимедията от бързите настройки

Контролният панел за сдвоени Bluetooth устройства досега излизаше в панела с известия. Вече се намира в този с бързи настройки, което изглежда просто като козметична промяна. В режим на заключен екран плейърът отново излиза на преден план.


9. Нови емоджита

По традиция с излизането на Android излизат и нови емоджита, а някои от старите биват обновени откъм дизайн. Новият контингент включва черна котка, усмихнато лице със сълза, маскирано лице (стил Граучо Маркс), тюлен, перо, бумеранг, пикап, прегръщащи се хора и още много.


10. Екстри при тъмната тема

Dark theme получава малко подобрение в Android 11. Досега тя можеше да се включва и изключва автоматично или автоматично, съобразено с часовете на изгрева и залеза. Вече ще може да се задават конкретни часове от деня, през които да се активира автоматично от Display, Dark theme, Schedule.


11. Промяна в мащаба на прозорците

Това е добра новина за хората, които често ползват picture-in-picture функционалността на Android. Вече може да се променя мащабът на всеки прозорец, като е нужно само да докоснете някои от ъглите му и да го смалите или уголемите. Позицията му на екрана също подлежи на промяна.


12. Скрийншоти от Overview екрана

Overview полето е това, което виждаме, когато разглеждаме като прозорци наскоро използваните приложения. Вече може директно оттам да правим скрийншот в някоя от отворените апликации или да копираме текст от нея. Това не са нови функции, но правят използването на познати функции по-удобно.


13. Приоритизиране на разговори

Ето още един трик за чатовете ви в Android 11. Задържайки върху даден чат, ще се появи опция Priority. Така той се измества за постоянно най-отгоре в приложението. И както вече споменах, няма да се влияе от Do Not Disturb режима.


14. По-лесно споделяне

Share Sheet в Android 10 може да е малко объркващ понякога. Изглежда с новата версия този проблем е решен. Вместо да търсите всеки път приложението, в което искате да споделите файла си, вече може да си набелязвате любими за всяка апликация. По този начин те винаги ще излизат първи в списъка. Задържате върху желаното приложение и избирате опцията Pin.


15. Игра с котка

Няма да е нова версия на Android, ако не пристигне със скрита игра. Влизате в Settings – About phone – Android version и започвате да спамите последното. Това ще отключи играта с котката. Какво точно се прави в нея, ще ви оставя да разберете сами.

Снимки: shutterstock

Вижте още: Firefox за Android току-що стана значително по-привлекателна опция

HiCast е седмичен подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите. Ако искате да разберете какво е направило впечатление на екипа на списанието през тази седмица - не пропускайте епизод 6.