Генеративните чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT и Bard предизвикват голямо внимание, тъй като потребителите могат да ги попитат за всичко и да получат отговор, който може да е както верен, така и крайно погрешни или базиран на остаряла информация. Макар че мнозина се радват да използват подобрена от ИИ търсачка или нямат нищо против, че току-що са накарали чатбот с генеративен ИИ да довърши доклад от 1000 думи вместо тях, истината е, че мнозина се страхуват от възможността интелигентните нечовешки програми един ден да станат разумни и да завладеят света.

Добър пример за това се случи само преди няколко месеца, когато функцията My AI на Snapchat започна да се държи странно, като публикува собствена история, показваща изображения на стена и таван. Само на реални хора е позволено да публикуват истории, което накара един от потребителите на Snapchat да напише: "Това е много странно и, честно казано, тревожно". Snapchat обвини за всичко това софтуерна грешка. Между другото, My AI на Snapchat се захранва от ChatGPT на Open AI.

My AI на Snapchat обаче явно изплаши достатъчно хора, така че в целия свят втората най-търсена заявка в Google, свързана с AI, е: "Как да се отървем от AI на Snapchat", с повече от 25 000 търсения на месец. Подобно запитване: "Как да изтрием Snapchat AI", се задава 6000 пъти на месец. Както може да се очаква, запитване номер едно, свързано с ИИ, задавано към Google, е: "Какво е ИИ?", което се задава средно 143 000 пъти всеки месец. От друга страна, 15 000 души месечно търсят в Google информация за "Как да вкарам своя AI в Snapchat".

Информацията идва от AI Hungry, уебсайт, който предлага информация за тези, които искат да използват ИИ по различни причини.

Топ 10 на най-търсените въпроси в Google, отнасящи се до ИИ, и месечният обем на търсенето са следните:

What is AI - 143 000 търсения на месец
How to get rid of My AI on Snapchat - 25 000
How to get My AI on Snapchat - 15 000
How to get Snapchat AI - 11 000
What does AI stand for - 9300
What is generative AI - 8300
How does AI work - 8100
How to get rid of AI on Snapchat - 7900
How to get AI on Snapchat - 7300
What does AI mean - 7200

За да изготви списъка и месечните данни за търсенията, AI Hungry заяви: "Анализирахме термини за търсене, съдържащи ключовата фраза AI, съчетана със синоним на въпрос. След това, използвайки Ahrefs.com, класирахме тези термини въз основа на глобалния обем на търсене в Google, като определихме 10-те най-добри въпроса и техния месечен обем на търсене".

Снимка: Unsplash

Виж още: Изкуствен интелект ще създава уникални плейлисти в Spotify