Напоследък името на Spotify се споменава покрай функции, задвижвани от изкуствен интелект. Миналата седмица компанията представи Spotify Jam като съвместен начин за слушане на музика и създаване на плейлисти. Компанията също така реши да не забранява генерираната от изкуствен интелект музика в платформата с аргумента, че щом тя не включва имитация на други изпълнители, е законна.

Сега Spotify е била забелязана да тества нова функция с изкуствен интелект за създаване на плейлисти, задвижвани от изкуствен интелект. Това е открито в кода на приложението от Крис Месина, технологичен ветеран, станал инвеститор в сектора.

Публикацията на Месина в Threads включва скрийншоти на кода на приложението, в които се споменават текстове като AI playlists и playlists based on your supports. Месина предполага, че това може да е допълнение към жанра Spotify Blend, при който се създават персонализирани плейлисти според музикалните вкусове на потребителите и подсказките, които те пишат.

Въпреки че Spotify не е потвърдила функцията на AI плейлистите, говорител на компанията поясни:

"В Spotify непрекъснато работим по варианти и идеи, за да подобрим предлаганите от нас продукти и да предложим стойност на потребителите, но не коментираме спекулации около възможни нови функции и засега нямаме нищо ново за споделяне".

Тази възможност в известен смисъл е подобна на функцията на компанията Niche mixes, стартирана през март 2023 г., при която потребителите могат да създават персонализирани плейлисти въз основа на описание в раздела "Търсене". Макар да изглеждаше, че функцията е задвижвана от изкуствен интелект, компанията уточни, че тя се основава на алгоритмите и технологиите за персонализиране на Spotify.

Следвайки теорията на Месина, той предполага, че новите плейлисти с изкуствен интелект също ще бъдат създадени с помощта на подсказки, въпреки че за разлика от Niche Mixes, тази възможност се вижда само в кода на най-новата версия на приложението Spotify, а не в публичната.

При все това тези скорошни постижения са по-нататъшни допълнения на Spotify към технологиите за изкуствен интелект в платформата. Тъй като AI DJ на Spotify се разпространява в повече страни, очевидно е, че компанията експериментира с ИИ и работи върху най-новите езикови модели, за да предостави повече персонализация на своите потребители.

Снимка: Unsplash

Виж още: Spotify ще позволи качването на музика, създадена с изкуствен интелект