Следвайки примера на Microsoft и Google, DuckDuckGo е на път да се потопи в генеративния изкуствен интелект. Но компанията не започва с чатбот; вместо това DuckDuckGo си партнира с OpenAI и Anthropic, за да подобри съществуващата си функция за незабавни отговори. Няма да виждате DuckAssist при всяко ваше търсене, но когато се появи, инструментът ще черпи информация от Wikipedia (както и от Encyclopedia Britannica в някои случаи), за да предостави отговор на естествен език на вашите въпроси.

DuckDuckGo ограничава източниците на DuckAssist, за да намали вероятността моделът за машинно обучение на функцията да "халюцинира" или с други думи - да ви предостави грешна информация. Ако видите икона на магическа пръчка, това означава, че Duck Assist може да обобщи информация за вас.

Освен това функцията няма да бъде част от цялостната работа с DuckDuckGo веднага. С новото съобщение отговорите на DuckAssist ще се появяват само когато използвате приложението DuckDuckGo или разширението за браузър. Компанията заявява, че иска да събере отзиви, преди да разшири наличността през следващите седмици и да позволи на модела DuckAssist да се възползва от допълнителни източници. За тези, които се притесняват за поверителността, DuckDuckGo отбелязва, че не е необходимо влизане в системата, за да използвате DuckAssist, и че компанията няма да споделя никаква ваша лична информация с OpenAI и Anthropic. Търсенията в DuckAssist също така няма да се използват за обучение на техните модели.

Потребителите на DuckDuckGo могат да очакват, че в бъдеще ще се появят още функции с изкуствен интелект.

"Това е първата от поредица генеративни функции, подпомагани от изкуствен интелект, които се надяваме да въведем през следващите месеци", заяви главният изпълнителен директор на DuckDuckGo Габриел Вайнберг. "Искахме DuckAssist да бъде първата, защото смятаме, че тя може незабавно да помогне на потребителите да намерят по-бързо отговорите на това, което търсят."

Снимка: DuckDuckGo

Виж още: Създадено от AI видео може да е новата стъпка в GPT революцията