Opera твърди, че нейният генеративен браузър с изкуствен интелект е готов за публично ползване. Opera One вече е извън ранния достъп. Той е по-широко достъпен за Windows, Mac и Linux и можете да го изтеглите от уебсайта на компанията.

Opera разполага с интегриран изкуствен интелект, наречен Aria, до който имате достъп от страничната лента. Можете да използвате и клавишна комбинация (CTRL или Command и /), за да започнете да използвате Aria. От броени дни ИИ е наличен и в браузъра на Opera за Android.

Технологията е резултат от партньорството на Opera със създателя на ChatGPT OpenAI. Aria се свързва с GPT, за да помага да се отговори на запитванията на потребителите. ИИ включва информация в реално време от интернет и може да генерира текст или код и да отговаря на въпроси за поддръжка, свързани с продуктите на Opera. Освен това Opera One може да генерира контекстуални подкани за Aria, когато щракнете с десния бутон на мишката или маркирате текст в браузъра. Ако предпочитате да използвате ChatGPT или ChatSonic, можете да получите достъп и до тях от страничната лента на Opera One.

От Opera твърдят, че потребителите не трябва да се ангажират с функциите за изкуствен интелект на браузъра, ако не искат. От една страна, за да използвате Aria, трябва да сте влезли в профил в Opera.

Освен това Opera One има свеж външен вид, основан на принципите на модулния дизайн. Opera твърди, че това ще помогне на браузъра да се адаптира към нуждите на потребителите, като извежда на повърхността ключови функции. "Съответните модули в Opera One ще се адаптират автоматично въз основа на контекста, осигурявайки на потребителя по-плавно и безпроблемно сърфиране", пише в публикация в блога.

Opera се надява да изчисти и безпорядъка в разделите с функция, която нарича "острови от раздели". Opera One използва контекста, за да групира свързани табове заедно, като например хотели и маршрути, които може да разглеждате за маршрут на пътуване, или всички документи на Google, които сте отворили за работен проект.

Междувременно Opera е преработила браузъра из основи. Използвана е нова архитектура с многонишков композитор с цел да се предложи по-бърз и плавен потребителски интерфейс. Компанията твърди, че този подход ще ѝ помогне да добави нови функции и да отличи Opera One от другите браузъри, базирани на Chromium. Тя заяви, че се подготвят още актуализации, фокусирани върху изкуствения интелект, за по-късно тази година.

Снимка: Opera

Виж още: Вече ползват ChatGPT и Google Bard за генериране на частично работещи ключове за Windows 10 и 11