Решението на Reddit да промени цената на API разтревожи общността и предизвика вълна от протести, но се оказва, че последствията се разпростират отвъд платформата. Онези, които се ориентират в обсипаните с реклами и оптимизирани за търсачките резултати на Google, като добавят Reddit към заявката си, също виждат, че преживяването им е затруднено. Според CNBC, Google е наясно, че резултатите от търсенето се нуждаят от прецизиране чрез допълнения като site:reddit.com. Въпреки това отговорът на Google на този проблем не успява да се справи с основната причина, поради което хората разчитат на подобни хакове: има нужда от споделянето на реален опит, а не от това, което препоръчва алгоритъмът на Google. 
Както е добре известно, първите резултати най-често са уебсайтове, изградени на базата на SEO, но съдържанието им невинаги е надеждно или подходящо. След протестите на Reddit някои добре отработени трикове, свързани с платформата, очаквано са по-малко ефективни. Според Twitch акаунта Reddark_247 над 2400 теми са все още недостъпни, а други могат единствено да бъдат преглеждани (без възможност за публикации и отговори).  
В понеделник CNBC, позовавайки се на аудиозапис на среща на цялата компания от началото на този месец, съобщи, че Прабхакар Рагаван, главен вицепрезидент на Google, който ръководи Google Search, "признава, че потребителите са недоволни, когато служителите го питат за прекъсванията на Reddit и тяхното въздействие върху резултатите". 
"Много от вас може би се чудят как имаме екип за търсене, който итерира и изгражда всички тези нови неща, и въпреки това някак си потребителите все още не са съвсем доволни", съобщава Рагаван. 
Според информацията по време на срещата служител на Google е попитал как Google да даде по-добър приоритет на "автентичните дискусии" в резултатите от търсенето. Според CNBC главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай е отговорил, като е заявил, че потребителите на Google, които добавят имената на форуми като Reddit към своите търсения, търсят по-скоро "по-изчерпателни отговори", отколкото "сини връзки". 


CNBC съобщава още, че HJ Ким, вицепрезидент на инженерния отдел на Google Search, е посочил Perspectives като отговор на разочароващите резултати от търсенето в социалните мрежи, като същевременно е признал, че във функцията има какво да се подобри. Perspectives е филтър в горната част на резултатите от търсенето на Google, който потребителите могат да изберат, за да видят само "видеоклипове с дълга и кратка форма, изображения и писмени публикации, които хората са споделили в дискусионни форуми, сайтове за въпроси и отговори и платформи за социални медии", според публикация в блога на Google от 10 май. Графикът в блога показва резултати, идващи от Reddit, TikTok, YouTube, Twitter и Quora.  
Функцията, която по същество е филтър за социални мрежи, не решава присъщия на търсенето в Google проблем с честото намиране на нерелевантни неща само защото те се съчетават добре с алгоритмите за търсене на Google.  
Докато Google се опитва да намали зависимостта на потребителите от триковете при търсене, протестите в Reddit продължават и решението на проблемите не изглежда да е близо.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Служителите на Microsoft не считат компанията си за добро място за работа