AMD обяви два нови процесора - съперници на Coffee Lake H чиповете на Intel за геймърски лаптопи и работни станции. AMD Ryzen 5 2600H и Ryzen 7 2800H могат да се обобщят като лаптоп версии на тазгодишните четириядрени чипове на компанията за десктоп машини.

Те са произведени по 14 нм процес, 45-ватови, с по 4 ядра, осем процесорни нишки и вградени графични ускорители Radeon Vega. Поддържа се DDR4 RAM памет до 3200 MHz и се дава възможност на производителите на лаптопи да конфигурират чиповете за 35 W или до 54 W топлоотделяне спрямо целта им - респективно ниска работна температура и дълъг живот на батерията, но намалена мощност, или обратното - по-висока, но и по-ресурсоемка производителност.

Ryzen 7 2800H е по-мощният от двата чипа с 3.3G Hz базова тактова честота и 3.8 GHz бууст, както и графичен ускорител на 1.3 GHz. Ryzen 5 2600H е с 3.2 GHz базова тактова честота, 3.6 GHz бууст и графичен ускорител на 1.1 GHz.

Цени и наличност тепърва предстои да бъдат обявени, но в новите Ryzen-и определено има потенциал да се съревновават с Intel в геймърски и работни конфигурации. Така потребителите ще имат малко повече избор на лаптопи вместо почти по презумпция да си купуват такъв с чип на Intel.