Вече повече от половин десетилетие говорим за тях, но изглежда, че сгъваемият смартфон все още е в начален стадий на усъвършенстване и популярност. Като цяло серията Samsung Galaxy Z доминира в сегмента, но чуждестранни конкуренти като Vivo правят големи крачки в бранша и ни карат да се вълнуваме за X Flip. Но при създалия се вакуум на върха ново проучване показва, че американците са нетърпеливи конкретна марка да се заеме със собствени сгъваеми смартфони.

В своите резултати Counterpoint Research твърди, че интересът на американските потребители към сгъваемите устройства е достигнал нови върхове - по-специално към сгъваемите устройства с форма на мида като Galaxy Z Flip 4. 28% от анкетираните собственици на смартфони казват, че е "много вероятно" да изберат сгъваем смартфон за следващия си ъпгрейд. Samsung е марката, която избират 46% от тях.

Особено интересно е, че около 39% от анкетираните са заявили, че биха предпочели сгъваем смартфон на Apple - нещо, което не съществува на настоящия пазар, - а само 6% са заявили, че биха обмислили Motorola Razr. Затвърждавайки още повече завладяването на пазара от страна на компанията, 92% от настоящите собственици на телефони Samsung заявиха, че биха избрали сгъваем телефон на компанията, когато решат да си купят такъв.

Според изчисленията на Counterpoint през 2022 г. в САЩ ще се използват активно 4.7 милиона сгъваеми телефона. Този брой само ще нараства с появата на следващото поколение сгъваеми модели на пазара.

Едно от постоянните опасения по отношение на сгъваемите устройства е тяхната висока първоначална цена, която ги прави недостъпни за голяма част от потенциалната аудитория. 41% от анкетираните с месечна заплата от 10 000 долара или повече казват, че най-вероятно ще вземат сгъваем телефон за следващия си телефон.

Възможно е паричните въпроси да са в полза на по-малките устройства от типа "мида", а не на телефоните тип "книга": 49% от запитаните са заявили, че биха предпочели прегъващ се телефон срещу 35%, които искат фаблет. Въпреки това, когато разгледаме резултатите през призмата на пола, мида форматът получи повече от половината от гласовете на мъжете и 49% от гласовете на жените. Телефоните тип "книга" бяха одобрени от 40% от анкетираните жени и само от 30% от анкетираните мъже.

Очаква се Samsung да пусне на пазара Galaxy Z Fold 5 и Z Flip 5 тази година, вероятно през август. Ако приемем, че резултатите от проучването са точни, Samsung може да се позиционира така, че да продължи да доминира на пазара на сгъваеми устройства в САЩ в обозримо бъдеще.

Въпреки това уравнението може да се промени значително, когато Apple в крайна сметка представи своя сгъваем iPhone, макар че това не се очаква да се случи поне до няколко години. Да не забравяме и сгъваемия Pixel на Google, който също ще има своите фенове, когато стане достъпен може би по-късно тази година - следващият месец на Google I/O трябва да ни даде повече подробности.

Снимка: Unsplash

Виж още: Следващият сгъваем модел от Samsung може би ще крие голяма изненада