Забраната за износ на Министерството на търговията на САЩ, която не позволява на ZTE да купува софтуер, хардуер и компоненти от американски компании, е засегнала китайския производител повече от очакваното, казва се в нов доклад, публикуван днес. Компанията очевидно е изгубила достъп до част от веригата си за доставки, базирана в САЩ, която включва чиповете на Snapdragon на Qualcomm и лиценза, който ѝ позволява да инсталира версията на операционната система Android с отворен код. Китайският производител на смартфони и телекомуникационни устройства обяви на Хонконгската фондова борса, че "в резултат на санкциите, основните оперативни дейности на компанията" са престанали. Към настоящия момент тя поддържа достатъчно пари в резерв и стриктно спазва своите търговски задължения, съгласно законите и подзаконовите актове.

ZTE стигна до това незавидно място, като продаде стоки и услуги на Иран и Северна Корея, нарушавайки санкциите на САЩ за търговия. A забраната, поне за сега, ще продължи 7 години.

САЩ наскоро заявиха, че също разследват китайския производител на смартфони Huawei за нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран. Huawei, третият по големина производител на смартфони в света, има някои предимства пред ZTE. На първо място, той проектира и използва собствените си чипсети Kirin и разработва собствена операционна система за всеки случай. През 2012 г. и Huawei, и ZTE бяха обвинени от американски депутати за шпионаж - нещо, което двете компании продължават да отричат ​​и днес. Както на ZTE, така и на Huawei им е забранено да продават своите устройства на военни бази на САЩ.

Тагове: