На 8 февруари 2023 г. Google официално стартира първата предварителна версия за разработчици на Android 14. През следващите няколко месеца гигантът ще позволи на разработчиците и широката общественост да тестват този софтуер, докато се подготвя за официалното стартиране. Ако искате да опитате, може би се чудите как да инсталирате Android 14 на вашия смартфон. Това ръководство може да ви даде цялата информация, от която се нуждаете.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Към момента Android 14 е нестабилен софтуер, който не трябва да се използва на основния ви телефон. Ще има много грешки и други проблеми и някои функции, на които разчитате, може да не работят правилно или изобщо. Препоръчваме да инсталирате това само на вторичен телефон на този етап, за да сте сигурни. Рискът е на ваша отговорност.

На този етап Android 14 съществува в много сурово състояние. Публикациите на Developer Preview са специално предназначени за разработчици. Google настоява за тези стартирания, за да даде на разработчиците достатъчно време да тестват новия Android, да научат за нови функции и ограничения и да подготвят приложенията си за бъдещо стартиране. Той не е предназначен за широката публика да го използва на основния си ежедневен телефон.

Като се има предвид всичко това, няма ограничения за използването на версията на вашия телефон, ако това е, което искате да направите. Неизменно ще се сблъскате с грешки, повредени/липсващи функции и дори може да се усетите странни проблеми като спонтанно изключване.

Понастоящем само скорошни устройства Google Pixel могат да използват Android 14. По-долу ще намерите списък с поддържани телефони:

Google Pixel 7 Pro
Google Pixel 7
Google Pixel 6a
Google Pixel 6 Pro

Google Pixel 6
Google Pixel 5a
Google Pixel 5
Google Pixel 4a 5G

За съжаление, ако имате телефон Pixel, пуснат преди Google Pixel 4a 5G - включително по-ранния, не-5G Google Pixel 4a, - няма да можете да инсталирате Android 14. Това е така, защото всички по-стари Pixel няма да получат Android 14, когато става стабилен, тъй като те са достигнали или ще достигнат края на своя ангажимент за софтуерна поддръжка преди стартирането на Android 14.

Има два начина за инсталиране на Android 14: ръчно и асистирано. Ръчното инсталиране е само за напреднали потребители, докато асистираният метод е достатъчно лесен, така че почти всеки може да го направи. Силно препоръчваме на всички да използват този метод, тъй като има по-малко място за грешка.

Независимо коя методология изберете, инсталирането на Android 14 ще изисква от вас да отключите буутлоудъра на телефона, което напълно изтрива телефона. Няма начин да се заобиколи това. Имайте това предвид, ако мислите да инсталирате Android 14 на основното си устройство.

Въпреки това, след като инсталирате Android 14 като предварителен преглед за разработчици (или бъдеща бета-версия), няма да е необходимо да нулирате отново фабричните настройки. След като влезете, ще получавате бъдещи актуализации автоматично като актуализация по въздуха (OTA). С други думи, трябва само веднъж да възстановите фабричните настройки, за да влезете в Android 14.

Ще ви трябват следните материали и предварителни условия, за да започнете:

  • Компютър с Windows, macOS, Chrome OS или Linux с достъп до интернет и най-новата версия на браузъра Chrome.
  • USB кабел за свързване на вашия телефон с компютър. Оригиналният USB кабел, доставен с телефона, е най-подходящ за това.

Преди да преминете към следващите стъпки, проверете отново дали имате всичко необходимо. Не искате да влезете в процеса на инсталиране на Android 14 и да откриете, че не сте напълно подготвени.

Инсталиране Android 14 с асистиран метод:

Уверете се, че вашият компютър има правилните драйвери за вашия телефон, които можете да вземете от страницата с драйвери на Pixel на Google. Това е важна стъпка - ако пропуснете това, мигането няма да работи!

Включете телефона си в компютъра с помощта на USB кабела.

В настройките на вашия телефон отидете на Система > Опции за разработчици. Ако не виждате Опции за разработчици, отидете в Настройки > Всичко за телефона и превъртете надолу до номера на компилация. Докоснете номера на компилация седем пъти, докато телефонът ви каже, че сте разработчик. Опциите за разработчици трябва да са налични сега.

В опциите за разработчици активирайте OEM отключване и USB отстраняване на грешки.

Посетете страницата на Android Flash Tool за инсталиране на Android 14.

Изберете версията на Android 14, която искате да инсталирате. За някои модели има само 64-битова версия и версия, която също поддържа 32-битов софтуер. И двете работят. Ако не знаете кой да изберете, изберете този, на който пише само „(подписано)“, който поддържа както 64-битов, така и 32-битов софтуер.

Следвайте инструкциите, докато мигащият инструмент се грижи за всичко вместо вас. Просто следвайте инструкциите и не забравяйте да не докосвате телефона си, освен ако не сте изрично подканени да го направите от устройството.

Това е! Вече трябва да имате инсталиран Android 14 на вашия смартфон Pixel.

Снимка: Unsplash

Виж още: Наръчник за избиране на смартфон (за начинаещи)