Със сигурност може да се разчита на слуховете, за да се ориентираме какво може би ще ни предложат бъдещите iPhone, но не трябва да пренебрегваме витаещата поколо тях несигурност. Патентите, от друга страна, въпреки че все още са донякъде спекулативни, могат да потвърдят, че Apple работи върху нещо ново.

Apple определено ни изненада тази седмица: първият патент носи името „Електронни устройства с компоненти за сензорно въвеждане и компоненти за хаптичен изход“ и описва как едно устройство ще работи със сензорни контроли вместо с действителни бутони. Според заявката за патент сензорните контроли ще имат схема, която „може да осигури хаптичен изход в отговор на въвеждане с докосване“.

Този патент изглежда потвърждава доклад от миналия октомври на Минг-Чи Куо, който написа в Twitter, че iPhone 15 Pro ще има полупроводникови бутони за сила на звука и захранване. Въпреки това в допълнение към бутоните за захранване и сила на звука заявката за патент също показва диаграми, които включват област, където ще бъде разположен бутонът Home. Появиха се последователни доклади за това, че Apple проучва начини за прилагане на Touch ID без Home бутон в бъдещите модели на iPhone SE, но не е ясно дали този патент е свързан с това изследване.

Втори подобен патент, „Електронни устройства с дисплей и сензорни структури за докосване“, обяснява как „слоевете на дисплея и сензорните слоеве за докосване могат да се припокриват от стените на корпуса в електронно устройство“. Това, което е най-интригуващото в този патент, е, че той конкретно описва как въвеждането чрез докосване може да бъде приложено в телефон, който се сгъва.

„Сгъваемото електронно устройство може да има гъвкава прозрачна стена, която съединява равнинни прозрачни стени“, гласи заявката за патент. Това звучи като описание на „ставата“, която би свързала двете половини на сгъваемо устройство. Патентът също така описва сензорни контроли в обърнатите навън части на сгъваемото устройство. Резюмето на патента гласи, че технологията ще внедри „слой със сензор за докосване и слой на дисплея [който] може да се простира под предната и страничната част на стъкления слой. Слоят със сензор за допир може също да се простира под противоположната задна стена.

Apple има репутацията на компания, която не е първа на пазара, но за сметка на това предлага доста завършен краен продукт. А от патентите изглежда, че Apple се опитва да възприеме различен подход с дизайна на своето сгъваемо устройство. Слуховете за сгъваем iPhone се носят, откакто Samsung и други пуснаха първите сгъваеми модели с Android. Сега Samsung подготвя петото въплъщение на своя Galaxy Fold, докато повечето слухове загатват, че потенциалната първа генерация на сгъваеми устройства от Apple ще се състои след повече от година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple не одобрява и 50% от производството в Индия 

 

Тагове: