Ако притежавате конзола PlayStation 5 и обичате да купувате скъпи аксесоари за нея, може би сте се сдобили с наскоро пуснатия DualSense Edge контролер на Sony. Този контролер всъщност е отговорът на Sony на гамата контролери Elite на Microsoft за техните конзоли Xbox, допълнени със сменяеми джойстици, допълнителни бутони и много други функции. Android, разбира се, поддържа набор от безжични контролери, включително DualShock 4 на PS4 и стандартния DualSense на PS5, но не и по-скъпата версия Edge. Сега обаче това се променя с Android 14.

Както посочи програмистът Мишал Рахман в Twitter, Android 14 добави файлове с оформление за DualSense Edge, предоставяйки на операционната система и смартфоните, работещи с нея, подходяща поддръжка за суперпремиум контролера. Това означава, че операционната система вече правилно поддържа този контролер и натисканията на бутони вече се съпоставят с управление и команди в Android.

В допълнение към тези файлове с оформление на управлението вашето устройство също ще се нуждае от нова корекция на ядрото на hid-playstation. Тази стъпка е необходима, тъй като новият контролер има различен идентификатор на продукта, което означава, че текущият драйвер от Sony не работи с този контролер. Android винаги трябва ръчно да добавя поддръжка за нови PlayStation контролери, тъй като Sony трябва да се намеси и да предложи ъпдейтнат драйвер. Както може би си спомняте, обикновеният DualSense не се поддържаше адекватно от смартфони до Android 12.

Въпреки че най-вероятно ще можете да играете игри на вашия телефон с Android 14 с този контролер, не бихме ви препоръчали да си купите такъв само за игра на мобилни игри. Няма нищо лошо в контролера, но той е скъп и вероятно ще бъдете обслужвани също толкова добре от по-евтини алтернативи, когато играете мобилни игри. Ако купувате такъв, защото искате конкурентно предимство на своите игри за PlayStation 5 и искате да го използвате на телефона си от време на време, тази промяна ще ви позволи да го направите.

От друга страна, до Android 14 остават още поне няколко месеца, така че може да ви предстои дълго чакане.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият PS5 контролер на Razer струва колкото половината конзола