Японският гигант Toyota предприема малко по-различен подход към самоуправляващите се коли на близкото бъдеще. За разлика от други производители, които планират изкуственият интелект напълно да ни измести от волана, японската компания развива частично автономна система, която само понякога да поема управлението.

Наречена недвусмислено "Ангел хранител", технологията предвижда да поеме само временен контрол от ръцете на шофьора, когато бъде отчетена потенциално опасна ситуация.

Хибридният подход на Toyota се основава на резултатите от скорошно проучване, според които човек се нуждае от около осем или дори малко повече секунди, за да си върне управлението върху напълно автономна кола. За да елиминира този период на нестабилност, технологията ще се активира само когато трябва да се действа незабавно, например за да се избегне сблъсък. Принципът ѝ на действие е подобен на автоматичната спирачна система.

Практическите тестове на технологията започват скоро в Япония, а за да бъде одобрена системата за комерсиална употреба, Toyota най-напред трябва да навърти един трилион километра от тестове.

Виж още: Група самоуправляващи се камиони успешно завършиха първото си европейско турне