Италианският антимонополен регулатор глоби Apple и Samsung за това, че техни софтуерни ъпдейти забавят телефоните на потребители.

Италианската Комисия по конкуренцията е наложила глоба от пет милиона евро на всяка от двете компании за това, че пускат софтуерни ъпдейти, които значително намаляват производителността на телефоните. Според регулатора Apple и Samsung са принудили потребителите да инсталират ъпдейтите, които не са адекватно поддържани от техните устройства. След това двете компании не са осигурили ефективен начин за връщане на пълната функционалност. Това е накарало засегнатите потребители да си купят нови устройства.  

Apрle е глобена допълнително още пет милиона евро за това, че не е осигурила адекватна информация за поддръжката и замяната на телефонните батерии. Миналата година Apple призна, че iOS забавя по-старите телефони, но го прави умишлено, за да предотврати проблеми с остарелите литиево-йонни батерии.

След надигналото се недоволство тя бе принудена да се извини и да предостави замяна с резервни батерии на по-ниски цени.

Тагове: