Apple отбеляза частична победа срещу патентния трол Optis, а присъдените 506 милиона долара бяха намалени на 300 милиона. В същото време обаче съдебната битка между Apple и Optis продължава, като последните все още изискват до 7 милиарда долара обезщетение от създателя на iPhone.

Както обикновено, в основата на този спор е набор от патенти, които са стандартни за LTE технологията и без тях не може да функционира който и да е смартфон. Те обаче попадат под прекалено широка дефиниция за употреба и това позволява на патентни тролове да предявяват раздути искове срещу производители от технологичния бранш. 

Съдът в щата Тексас е известен с това, че взема страната на троловете спрямо производителите, и поради това там често се водят подобни дела. В този случай Аpple се опита да убеди съда, че патентите нямат стойност, но решението бе в полза на Optis. Apple го обжалва и сега федерален съдия намали размера на заплащането с 206 милиона долара.  

Optis съди Apple за доста по-големи суми в други държави, като особено тежко е положението на гиганта във Великобритания. Там върховният съд наскоро отсъди, че всяка сума, присъдена от британски съд, ще важи по цял свят. В отговор Apple обяви, че може да напусне британския пазар, вместо да плати неоправдано голямата сума. Подобни спорове подчертават нуждата от глобална патентна реформа, която да изключва прекалено широки патенти от съдебни искове и да не позволява на патентните тролове да изискват раздути такси за стандартните патенти.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот