Apple може да преосмисли начина, по който представя оспорвани граници и територии в своите продукти, след като решението на компанията да включи Крим в границите на Русия предизвика широк отзвук. Говорителка на Apple заяви пред ВВС, че компанията ще „проучи подробно“ какво прави с оспорвани граници продукти като Maps и че в резултат на този преглед може да има и други промени. Не очаквайте обаче Apple да промени решението си за Крим! Компанията подчерта, че прави полуострова руска територия, за да се съобрази с местните закони, но всички останали ще го виждат като украински.

Apple припомня, че през последните няколко месеца води трудни разговори с руското правителство в търсене на компромисно решение, при което Крим да бъде отбелязан като неопределена територия. Сегашната отстъпка на Apple пред Москва логично доведе до критики от Украйна и други, които смятат, че никой не трябва да признава анексацията на Крим от Русия, без значение от натиска.

Както в случаи, когато реши да изтегли приложение за организация на протестите в Хонконг, за да се хареса на китайските власти, Apple отново е в трудна позиция. От една страна, компанията осъзнава, че поддаването на авторитарни ходове като този вреди на нейния имидж, но от друга, тя рискува да загуби достъп до голям пазар, ако откаже, да не говорим, че изтеглянето от Русия няма непременно да доведе до по-голяма свобода на обществото там. В такива ситуации няма лесно решение и прегледът на политиката на Apple може да бъде много важен за намиране на баланс в бъдеще.

Виж още: Биткойн продължава да е предпочитаната от киберпрестъпниците валута

Тагове: