Подобно на повечето операционни системи, Windows 11 не е защитена от грешки и проблеми, особено след важна актуализация. Последният проблем, открит във версии 21H2 и 22H2, причинява хаос на част от потребителите, като кара File Explorer да изисква много от използването на процесора ви, но за щастие Microsoft има решение.

Грешката, която беше открита като част от актуализацията на Windows 11, пусната на 9 май, и все още е разпространена в актуализациите, пуснати след това, беше идентифицирана от Microsoft като причина за огромни скокове в използването на процесора за много от потребителите.

Грешката води до това, че потребителите не могат да видят диалоговия прозорец за разрешенията за ефективен достъп, който се намира в рамките на Разширените настройки за сигурност за споделени файлове и папки. При опит за достъп до разрешенията за ефективен достъп се появява съобщение с текст competing effective access... но не се генерират резултати от заявката. Дори след затваряне на диалоговия прозорец Advanced Security Settings (Разширени настройки за сигурност), explorer.exe ще продължи да използва процесора.

Тъй като е по-вероятно настройките за ефективен достъп да бъдат преглеждани от корпоративни потребители на Windows 11, Microsoft обяснява, че проблемът е "малко вероятно да бъде изпитан от потребителите, които използват устройства с Windows в дома си".

Въпреки това, ако се сблъсквате с грешката, източваща процесора, и се нуждаете от бързо решение, на разположение е обходен вариант, който ще ви помогне да заобиколите грешката, докато Microsoft работи по официално решение, което трябва да бъде налично към края на месеца.

Заобикалянето се състои в рестартиране на всички ваши устройства с Windows 11, които изпитват грешката, а ако това не помогне, Microsoft препоръчва също така да се отпишете от засегнатия потребителски акаунт. Подчертава се, че простото заключване на акаунта няма да свърши работа, така че ако все още имате проблеми, не забравяйте да проверите два пъти дали сте се отписали правилно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Служителите на Microsoft не считат компанията си за добро място за работа