През по-голямата част от нестабилността, от която страдаха рисковите активи през миналата година, поддръжниците на биткойн възлагаха надежди на цялостен скок на американските акции, което да ги избави от чистилището на мечия пазар. Въпреки че индексът Nasdaq 100 продължава да се покачва, стимулиран от еуфорията, свързана с изкуствения интелект, която завладя въображението на инвеститорите, биткойнът изостава значително. За да се влошат още повече нещата, след като най-голямата по пазарна капитализация криптовалута в света сега се превърна в истинска боксова круша за политиците във Вашингтон, шансовете за значителна низходяща корекция на цените се увеличиха значително.

Както може да се види в графиката по-горе, корелацията на биткойн с индекса S&P 500 напълно се е сринала, като само около 20% от ценовите движения на водещата криптовалута се обясняват със съответните движения на индекса S&P 500. За справка - още през май 2022 г. този показател се е движил на ниво от 75%.

Понастоящем биткойн се намира на своята 200-седмична пълзяща средна стойност. Този показател продължава да служи като значително ниво на подкрепа/съпротива за водещата криптовалута в света.

Все повече признаци обаче сочат, че низходящият тласък остава неизбежен. Първо, както е показано на горната графика, дневният Relative Strength Index (RSI) на биткойн е твърдо установен в низходящ канал. Освен това според Rekt Capital биткойн напълно е потвърдил ценовото ниво от 27 600 долара като съпротива и е "позициониран за понижение".

Този обем на продажбите сега вероятно ще се появи в резултат на политическите драми във Вашингтон. За опресняване - в началото на юни се очаква САЩ да достигнат т.нар. дата Х, след което способността на американската хазна да обслужва дълга на страната вероятно ще се влоши поне за кратко време. За да избегнат заплахата от евентуален фалит, американските законодатели трябва да повишат законоустановения таван на дълга. Това законодателство обаче очаквано се превърна в бойно поле за политическа борба, като републиканците призовават за ограничаване на федералните разходи, докато демократите искат да повишат данъците.

Нещо повече, криптосекторът като цяло и биткойнът в частност се превърнаха в тема, която предизвиква разделение в Капитолия, като администрацията на Байдън се стреми да наложи 30% данък върху потреблението на добиващите биткойн като част от законодателния процес за тавана на дълга. Имайте предвид, че подобен ход вероятно ще осакати добива на биткойн в САЩ, където криптофирмите вече се отървават от новопоявилата се склонност на Федералната комисия по ценни книжа да регулира чрез принудителни действия.

Снимка: Unsplash

Виж още:  Арестуваха корееца зад криптоизмама за 40 млрд. долара с фалшиви документи в Черна гора